Fazolový guláš s bramborem

Fazolový guláš s bramborem

Tato jednoduchá a chuťově oslnivá pochoutka vás zahřeje během chladných podzimních dní, ale i v průběhu tuhé zimy. Rychlá příprava je výhodou, pokud nemáme chuť na zdlouhavé vaření.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 čajové lžičky chilli prášku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 velká sladká červená paprika
  • 1 chilli paprička (ideálně odrůda Anaheim)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 kg brambor (nejlépe zlaté Yukon)
  • 1 hrnek vody z fazolí
  • 3 hrnky vařených barevných fazolí
  • 2 rajčata
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Šťáva z 1/2 limetky

Postup:

  • Fazole uvaříme podle návodu a uschováme z nich 1 hrnek vody.
  • Cibuli, papriku i chilli papričku očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli pokud možno na jemnější.
  • Brambory velmi důkladně omyjeme, a i se slupkou rozkrojíme na kousky.
  • Na středním ohni zahřejeme hrnec, vlijeme olej a přihodíme cibuli, kmín i chilli prášek. Za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
  • Přisypeme sladkou papriku, prolisovaný česnek a 1 lžičku soli. Vaříme dalších 5 minut.
  • Vmícháme brambory, zbývající 1/2 lžičku soli, promícháme, snížíme trochu teplotu, zaklopíme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut.
  • Poté přilijeme vodu z fazolí, případně ještě více, zakryjeme a vaříme, až dokud nebudou brambory měkké. Nesmí se rozvařit. Maximálně je vaříme 15 – 30 minut.
  • Pokud je v hrnci málo tekutiny, přilijeme ještě šťávu z fazolí nebo vodu, může to být i vývar, zkrátka co aktuálně máme po ruce.
  • Pomalu a opatrně vmícháme uvařené fazole a nakrájená rajčata. Zamícháme, zvýšíme trochu teplotu a přivedeme k varu.
  • Necháme odklopenou poklici a povaříme jen tak 5 minut.
  • Před servírováním ozdobíme šťávou z limetky, kousky černého pepře nebo třeba chilli práškem. Podáváme ještě horké.
Bramborovo-fazolový guláš pro podzimní dny.
Zdroj: https://www.washingtonpost.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.