Tato jednoduchá a chuťově oslnivá pochoutka vás zahřeje během chladných podzimních dní, ale i v průběhu tuhé zimy. Rychlá příprava je výhodou, pokud nemáme chuť na zdlouhavé vaření.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká bílá cibule
- 2 čajové lžičky chilli prášku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 velká sladká červená paprika
- 1 chilli paprička (ideálně odrůda Anaheim)
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1 kg brambor (nejlépe zlaté Yukon)
- 1 hrnek vody z fazolí
- 3 hrnky vařených barevných fazolí
- 2 rajčata
- Čerstvě mletý černý pepř
- Šťáva z 1/2 limetky
Postup:
- Fazole uvaříme podle návodu a uschováme z nich 1 hrnek vody.
- Cibuli, papriku i chilli papričku očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli pokud možno na jemnější.
- Brambory velmi důkladně omyjeme, a i se slupkou rozkrojíme na kousky.
- Na středním ohni zahřejeme hrnec, vlijeme olej a přihodíme cibuli, kmín i chilli prášek. Za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
- Přisypeme sladkou papriku, prolisovaný česnek a 1 lžičku soli. Vaříme dalších 5 minut.
- Vmícháme brambory, zbývající 1/2 lžičku soli, promícháme, snížíme trochu teplotu, zaklopíme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut.
- Poté přilijeme vodu z fazolí, případně ještě více, zakryjeme a vaříme, až dokud nebudou brambory měkké. Nesmí se rozvařit. Maximálně je vaříme 15 – 30 minut.
- Pokud je v hrnci málo tekutiny, přilijeme ještě šťávu z fazolí nebo vodu, může to být i vývar, zkrátka co aktuálně máme po ruce.
- Pomalu a opatrně vmícháme uvařené fazole a nakrájená rajčata. Zamícháme, zvýšíme trochu teplotu a přivedeme k varu.
- Necháme odklopenou poklici a povaříme jen tak 5 minut.
- Před servírováním ozdobíme šťávou z limetky, kousky černého pepře nebo třeba chilli práškem. Podáváme ještě horké.