Sterilovaná zelenina se hodí pro různé příležitosti, ať už jako příloha k masu, surovina na přípravu pokrmů, ale i jako ozdoba například na slaný dort. Zkuste si podobným způsobem připravit i tyto krásné červené plody.
Ingredience:
- 5,5 kg zralých rajčat
- 4 čajové lžičky mořské soli
- 4 polévkové lžíce citronové šťávy (ideálně kupované v lahvi)
- 4 sterilizované sklenice o objemu 1 litr + víčka s bezpečnostním uzávěrem
Postup:
- Dáme vařit velký hrnec vody a na spodek každého rajčete uděláme nožem křížek, aby šla později slupka lépe stáhnout.
- Najednou nebo po částech vhodíme rajčata a necháme zhruba minutu vařit, aby se slupka začala zatahovat. Poté přendáme do studené vody, tím se uvolní.
- Všechna rajčata postupně zbavíme slupky a vyřízneme tvrdou část od stopky.
- Oloupaná rajčata důkladně namačkáme do sklenic tak, aby nahoře zůstala mezera 1,5 – 2 cm.
- Do každé sklenice přidáme lžičku soli a 1 lžíci citronové šťávy.
- Zajistíme víčky a důkladně zatáhneme.
- Připravíme si zavařovací hrnec, naskládáme do něj dobře uzavřené sklenice a necháme 45 minut zavařovat.
- Poté vyjmeme sklenice na tepelně odolný povrch, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout.
- Po vychladnutí zkontrolujeme, že jsou sklenice dobře uzavřené a označíme je datem zavaření.
- Uložíme na chladné, tmavé místo, díky čemuž si tuto pochoutku vychutnáme až jeden rok.