Čekáte návštěvu, ale nemáte chuť vyrábět chlebíčky, jednohubky, sendviče a tomu podobné dobroty?
Pak zkuste tuto jednoduchou recepturu na vynikající pokrm, po kterém se budete olizovat nejen vy, ale i vaši hosté. Navíc si budou myslet, jakou práci jste si museli dát s jejich pohoštěním.
Ingredience:
- 4 velká rajčata (ideální jsou s masitými stěnami)
- 1 hrnek drceného sýru Mozzarella
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/4 čerstvé krájené bazalky
- 1/4 hrnku strouhaného chleba (cca 1 – 2 plátky)
- 1 polévková lžíce rozpuštěného soleného másla
- 1 lžička mletého česneku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- Olivový olej na pokapání
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pustíme se do výroby strouhanky. Odkrojíme kůrku a pomocí mixéru rozmixujeme na drobečky. Kdo nemá mixér, může to udělat vidličkou.
- Rajčata opláchneme, rozřízneme vodorovně na poloviny a pomocí lžíce opatrně vydlabeme vnitřek, ale opatrně, aby nedošlo k proražení stěn rajčete.
- Poloviny rajčat naskládáme do pekáčku, osolíme a opepříme.
- Dužinu z rajčat zbavíme zrníček, odlijeme tekutinu a dužinu nakrájíme.
- Do misky dáme nakrájenou dužinu, sýr Mozzarella, 1/4 hrnku parmazánu, bazalku, strouhanku, máslo, česnek, sůl, pepř a důkladně promícháme.
- Hotovou nádivku naplníme do rajčat pomocí dvou lžic. Naplněná rajčata poté posypeme zbývajícím parmazánem.
- Všechna rajčata zakápneme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme po dobu 15 minut, až dokud nejsou rajčata jemná a náplň nebude bublat.
- Servírujeme ihned po upečení ozdobené listy bazalky. Skvěle chutnají i vystydlá.