Tyto zdravé bezlepkové cuketové karbanátky jsou skvělou volbou na brunch, oběd i večeři. Mají tak trochu falafelový nádech díky cizrnové mouce, kmínu a koriandru. Přelijte je výtečnou jogurtovo-česnekovou omáčkou a uvidíte, že si je užijete na maximum!
Ingredience
Na cuketové karbanátky:
- 900 g cuket
- 2 lžičky jemné mořské soli
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- ¼ šálku jemně nasekané šalotky
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ghí nebo slunečnicový olej na smažení
Na omáčku:
- 3 velké stroužky česneku, lisované
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 šálky tučného řeckého jogurtu nebo skyru
- ½ šálku nasekaného kopru
- ½ šálku lístků máty, nakrájených
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
K servírování:
- nakrájená cherry rajčata a/nebo okurka
- rozdrobená feta nebo kozí sýr
- aromatický olivový olej
- plátky citronu
- chilli papričky Allepo
- listy kopru a máty
Postup
- Opláchněte a osušte cuketu.
- Konce odřízněte a nastrouhejte ji nahrubo.
- Dejte nastrouhanou cuketu do velké mísy a promíchejte se solí.
- Nechte 15 minut odležet, poté přendejte na velkou čistou kuchyňskou utěrku a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny.
- Osušenou cuketu dejte do velké mísy a vmíchejte vejce a šalotku.
- Prosejte ke směsi cizrnovou mouku, přidejte prášek do pečiva, koriandr, kmín, ½ lžičky soli a pepř.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Širokou pánev potřete tenkou vrstvou ghí nebo oleje a zahřívejte na středním plameni, dokud se nebude třpytit.
- Do oleje kápněte ¼ – 1/3 hrnku těsta a mírně zploštěte.
- Smažte karbanátky na středně mírném ohni dozlatova, 2–3 minuty.
- Jemně otočte a osmažte i z druhé strany dozlatova, další 2-3 minuty.
- Hotové karbanátky vyndavejte na chladicí mřížku.
- Až budete připraveni podávat, zahřívejte karbanátky na pánvi, dokud nebudou horké.
- Připravte si jogurtovou omáčku.
- V hmoždíři rozmačkejte česnek a sůl, abyste vytvořili pastu. (Případně protlačte česnek lisem a vmíchejte jej a sůl do jogurtu.)
- Smíchejte česnekovou pastu s jogurtem, koprem, mátou a citronem.
- Ochutnejte, přidejte více soli nebo citronu, pokud máte pocit, že to omáčka potřebuje.
- Dejte do ledničky, dokud ji nebudete potřebovat (vydrží až 3 dny).
- Na talíř dejte velký kopeček jogurtové omáčky, poklaďte teplými karbanátky a ozdobte rajčaty, okurkami, fetou, olivovým olejem, citronovou šťávou, vločkovou solí, chilli papričkami a bylinkami.
- Ihned podávejte.