Králík na česneku v kombinaci s citrusy? To je naprostá lahůdka, ať už jako chutný oběd či netradiční večeře. Uvidíte, že si pochutnáte nejen vy, ale i vaši blízcí.
Ingredience:
- 1 králík (cca 1 200 g)
- šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 polévková lžíce medu
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce tymiánu (sušeného nebo čerstvého, podle toho co máme)
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 chemicky neošetřený citron
- 2 bobkové listy
- sůl podle chuti (ideálně mořská)
Postup:
- Králíka naporcujeme a ze všech stran osolíme i opepříme.
- Vložíme do pekáče či zapékací misky a okořeníme muškátovým oříškem, tymiánem i paprikou.
- Přihodíme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, bobkový list, med a citronovou šťávu.
- Necháme 2 hodiny marinovat a poté si předehřejeme troubu na 180°C.
- Králíka pokapeme olivovým olejem a poklademe citronem nakrájeným na plátky.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu. Průběžné poléváme marinádou, ve které králíka pečeme.
- Po uplynutí této doby troubu vypneme a pekáč necháme ještě 10 minut v troubě.
- Poté vyjmeme ven a servírujeme s bílou rýží, nebo třeba s hranolky.