Máte zásobu plodů z vaší zahrádky a přemýšlíte, jak je co nejlépe využít? Tuhle buchtu budete dělat tak často, že už nebudete chtít vidět ani jedinou švestku, jak je dobrý.
Ingredience:
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 80 ml vlažného mléka
- 1 sáček instantního droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička čerstvého nakrájeného rozmarýnu
- 60 g krystalového cukru
- 125 ml olivového oleje
Na ozdobu:
- 3 – 5 velkých švestek na plátky
- 1 lžička nasekaného rozmarýnu
- 40 g třtinového cukru
Postup:
- Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, mléko, instantní droždí, sůl, vejce, kůru z citronu i rozmarýn.
- Zapneme ne nízké otáčky, aby se jednotlivé suroviny propojily. Musíme počítat s tím, že na počátku bude těsto dost tuhé.
- Míchací nástavec vyměníme za hák na hnětení těsta a zapneme na střední rychlost.
- Pomalu přisypeme cukr, přičemž každou trošku cca 2 minuty hněteme.
- Když spotřebujeme všechen cukr, necháme hníst na střední stupeň tak dlouho, až se těsto začne točit kolem hnětacího háku.
- Poté vrátíme zpět míchací nástavec/metlu, přilijeme olivový olej a při nízkých obrátkách mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Připravíme si nejlépe skleněnou mísu, vymažeme olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.
- Po uplynutí této doby těsto jemně prohněteme a rovnoměrně rozprostřeme do kulaté pečící formy.
- Poklademe nakrájenými švestkami, zakryjeme a necháme znovu 1 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
- Pak už jen stačí si předehřát troubu na 200 stupňů, posypat buchtu rozmarýnem i cukrem a vložit do trouby na 10 minut.
- Snížíme teplotu na 175°C a necháme péct dalších 30 minut. Jakmile švestky pustí šťávu a povrch bude zlatohnědý, je hotovo.
- Vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplně vychladne.