Pokud jde o tuto buchtu z oleje, tak po jejím upečení budeme mít pocit, že jsou snad Vánoce. Naši domácnost totiž provoní nejen vůně sladkých jablíček, ale také skořice, hřebíček a zázvor. Každé jednotlivé sousto se bude na jazyku přímo rozplývat a přitom nám to ani nedá tolik práce.
Ingredience:
Těsto:
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce melasy
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku měkkého tvarohu
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 středně velké jablko nakrájené na menší kostky
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
Drobenka:
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžíce změklého neslaného másla
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a vymažeme si máslem i vysypeme moukou jakoukoliv formu, co máme po ruce.
- V jedné misce smícháme všechny suché ingredience vyjma cukru, tedy mouku, kypřící prášek do pečiva, hřebíček, skořici, zázvor a sůl.
- Do druhé misky dáme cukr s kokosovým olejem a jemně vařečkou našleháme. Přidáme melasu a zamícháme.
- Po jednom přidáváme vejce a každé vždy důkladně zašleháme. Pomocí vidličky rozmícháme tvaroh s mlékem a rovněž přimícháme.
- Nakonec přilijeme citronovou šťávu, vmícháme citronovou kůru a šleháme do hladké hmoty.
- Po částech přisypeme suché ingredience a poté asi 1 minutu mícháme. Nakonec přihodíme nakrájené jablko a naposledy zamícháme.
- Těsto přendáme do připravené formy a zasype me drobenkou, kterou vyrobíme tak, že v malé misce budeme ingredience míchat tak dlouho, dokud se neutvoří malé kuličky.
- Buchtu posypeme hotovou drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je buchta propečená a poté vyjmeme z trouby a necháme i s formou 15 minut odpočívat.
- Dort vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme servírovat.
Tip: Na ozdobení se hodí ochucená či klasická šlehačka, případně kopeček zmrzliny třeba s čokoládovým toppingem.