Pokud upřednostňujete máslo a nedáte na něj dopustit, pak po ochutnání této olejové buchty změníte názor.
Bude se vám v ústech rozplývat a klidně jí sníte i celou na posezení. Postará se o to vhodný výběr surovin, díky nimž je výsledný moučník dokonale vláčný.
Ingredience:
- 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2/3 hrnku medu
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 velká vejce
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a nachystáme formu na dort, ale klidně i na biskupský chlebíček atd., záleží na to, co máme po ruce.
- Ve velké misce smícháme jogurt, med, olivový olej, tymián a citronovou kůru.
- Po jednom zašleháme vejce a přisypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl.
- Důkladně zamícháme, aby vzniklo hladké těsto a to pomocí kuchyňské stěrky/špachtle přendáme do pečící formy, kterou vystříkáme sprejem na pečení nebo vyložíme pečícím papírem.
- Pečeme zhruba 40 – 45 minut a poté vyndáme hotovou buchtu z trouby a necháme 10 minut odpočinout, teprve potom ji vyndáme z formy.
- Pak opatrně vyndáme z formy, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout.
- Servírujeme tak jak je, případně můžeme pocukrovat, polít polevou nebo na to dát kopeček oblíbené zmrzliny.