Upečte si tuto hrnkovou jablečnou buchtu na způsob holandského chlebíčku. Ideální ke kávě, čaji nebo kakau.
Ingredience na těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 170g změklého másla
- 1 hrnek cukru
- 4ks vajec
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 4ks jablek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce šťávy z citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Nejprve oloupejte jablka, odstraňte jadýrka a poté je nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo.
- Jablka smíchejte s cukrem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte odležet.
- V míse vyšlehejte máslo a cukrem do pěny. Poté zašlehejte vajíčka.
- V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a skořicí.
- Moučnou směs postupně zamíchejte do směsi s máslem. Poté přimíchejte vanilkový extrakt.
- Těsto by mělo být hladké. Vmíchejte do něj odleželá jablka i se šťávou, kterou pustily.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečte v předehřáté troubě asi 80 minut dozlatova.
- Pokud by byl navrchu rychle tmavý a vnitřek stále neupečený, překryjte alobalem a pečte dál.
- Hotový moučník nechejte vychladnout, vyklopte a podávejte.