Kotlety si můžeme připravit na mnoho způsobů a když se k tomu přidají ty správné suroviny, máme dokonalou pochoutku. Tento recept je určen pro každého, kdo miluje asijskou kuchyni a rád se inspiruje jejich zajímavými recepty.
Ingredience:
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 6 polévkových lžic sójové omáčky
- 500 g vepřových kotlet bez kosti
- 1 hrnek nevařené dlouhozrnné rýže
- 1/4 hrnku vody
- 4 lžičky hoisin omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce arašídového oleje
- 250 g čerstvých hub (žampiony, hřib smrkový, shii-take nebo hlíva ústřičná)
- 4 jarní cibulky
- 1 žlutá cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžičku sušené červené papriky
- 2 lžíce čerstvého pomerančové šťávy (pokud nemáme, můžeme použít i džus)
Postup:
- Kotlety nakrájíme na tenké proužky a houby i očištěné cibulky s klasickou cibulí na plátky.
- Česnek oloupeme a na lisu prolisujeme, případně pomocí nože rozetřeme na prkénku, pokud nemáme lis.
- Rýži uvaříme přesně podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu. Po uvaření ji udržujeme v teple.
- Do misky dáme 2 lžičky kukuřičného škrobu, 2 lžíce sójové omáčky, promícháme, aby byla směs hladká, a vložíme do ní nakrájené kotlety. Odložíme stranou a necháme odpočívat 15 – 20 minut.
- V jiné misce poté smícháme zbývající 2 lžičky kukuřičného škrobu, 4 lžíce sójové omáčky, 1/4 hrnku vody a 4 lžičky hoisin omáčky.
- Ve velké pánvi (ideálně když máme pánev Wok) zahřejeme oba druhy oleje na střední teplotu po dobu cca 2 minut.
- Přidáme vepřové maso i s marinádou a za stálého míchání smažíme 3 – 4 minuty, až dokud maso nezačne chytat hnědý nádech.
- Přihodíme nakrájené houby, cibuli, jarní cibulky, zázvor i sušenou papriku, promícháme a smažíme další 2 minuty.
- Poté vmícháme tekutou smě s hoisin omáčkou a vaříme další minutu.
- Nakonec vmícháme pomerančový džus a odstavíme.
- Podáváme s rýží a ozdobíme podle fantazie, například kouskem papriky, bylinkami, ale i plátky česneku nebo třeba nasekanými jarními cibulkami.