Toto vepřové na česneku patří k charakteristickým pokrmům této kuchyně. Má pikantní, nasládlou i nakyslou chuť a dokonale zasytí. Klidně to může být luxusní oběd či vydatnější večeře.
Ingredience:
Na maso:
- 300 g vepřové krkovičky
- 2 lžičky rýžového vína na vaření Shaoxing
- 2 lžičky světlé sójové omáčky
- 3 lžičky vody
- Sůl podle chuti
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Na zeleninu:
- 2 polévkové lžíce sečuánských nakládaných chilli papriček
- 1 lžička zázvoru
- 2 lžičky česneku
- 60 g hlívy ústřičné
- 60 g bambusových výhonků
- 1 velká mrkev
- 1 svazek jarní cibulky
Na omáčku:
- 1 1/2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce černého rýžového octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce kuchyňského oleje
Postup:
- Vepřovou krkovičku nakrájíme na tenké dlouhé proužky a dáme do misky.
- Přilijeme rýžové víno, sójovou omáčku, vodu a promícháme. Zasypeme kukuřičným škrobem a znovu zamícháme. Odložíme stranou a necháme marinovat.
- Sečuánské chilli dáme do mísy, přidáme zázvor, česnek, zatímco na talíř si odložíme hlívu ústřičnou a mrkev nakrájené na tenké proužky, bambusové výhonky, a nakonec ještě rozkrájenou jarní cibulku.
- Do misky nalijeme rýžové víno, obě sójové omáčky i rýžový ocet. Přisypeme hnědý cukr s kukuřičným škrobem a pečlivě promícháme, ideálně metlou.
- Mícháme tak dlouho, až dokud se cukr nerozpustí a zmizí případné žmolky ze škrobu.
- Na vysokou teplotu zahřejeme pánev Wok nebo větší pánev na smažení a vlijeme do ní olej.
- Po pár vteřinách vhodíme marinované vepřové maso a za stálého míchání necháme restovat. Stačí jen chvilku, aby maso zbledlo ze všech stran.
- Maso vyjmeme na talíř a do pánve dáme směs chilli se zázvorem a česnekem.
- Přihodíme bambusové výhonky, mrkev i hlívu ústřičnou. Smažíme zhruba 1 minutu a poté znovu vrátíme maso do pánve. Necháme vařit další minutu.
- Připravenou omáčku promícháme, aby nezůstal na dně usazený škrob a vlijeme do pánve.
- Jakmile zhoustne, odstavíme pánev z plotny a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s nudlemi, rýží nebo klidně jen tak s čerstvým chlebem.