Tato lahodná řecká polévka s čerstvou zeleninou a těstovinami Risoni ve voňavém vývaru je nabitá bílkovinami a hotová za něco málo přes 30 minut.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule
- 3/4 šálku jemně nasekané mrkve
- 1/2 šálku jemně nasekaného řapíkatého celeru
- 2 proužky (5 cm) citronové kůry plus 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 litry zeleninového vývaru
- 2 (440 g) plechovky cizrny, opláchnuté a scezené
- 3/4 šálku těstovin Risoni
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sušeného oregána
- 2 velká celá vejce plus 2 žloutky
- 3 hrstky nahrubo nasekané kapusty
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru a další na ozdobu
Postup
- Na středním ohni zahřejte olej ve velkém hrnci.
- Jakmile je horký, přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a citronovou kůru.
- Vařte za občasného míchání 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu, dokud nebude krásně aromatický.
- Přidejte vývar a zvyšte teplotu, aby se směs přivedla k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, přidejte cizrnu, těstoviny, sůl, pepř a oregano.
- Vařte polévku na středně vysokém ohni, odkrytou, po dobu 10 minut, nebo dokud nejsou těstoviny al dente.
- Snižte teplotu na nízkou teplotu a z polévky odstraňte 3/4 šálku horkého vývaru.
- Dejte stranou.
- Do velké mísy vložte celá vejce, žloutky a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Za stálého šlehání VELMI pomalu vlévejte horký vývar do vaječné směsi.
- Když se vejce zahřejí, okamžitě začnou tuhnout.
- Abyste tomu zabránili, musíte vejce temperovat.
- Toho dosáhnete tak, že do vajec za stálého šlehání POMALU naléváte horký vývar, čímž se vejce zahřejí, aniž by se z nich stala míchaná vajíčka.
- Za jemného míchání polévky vařečkou nalijte směs vaječného vývaru do hrnce s polévkou.
- Přidejte kapustu a pokračujte ve vaření na mírném ohni po dobu 5 minut, nebo dokud není vývar mírně zahuštěný a zelenina nezvadne.
- Odstraňte citronovou kůru.
- Přimíchejte čerstvý kopr a podle potřeby dochuťte.
- Naaranžujte polévku do misek a ozdobte extra čerstvým koprem, černým pepřem a případně kapkami olivového oleje.