Maďarské zelné závitky

Maďarské zelné závitky

Tyto lahodné rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže jsou skvělou večeří či obědem, na kterém si pochutná celá vaše rodina a ještě bude chtít přidat.

Ingredience

  • 1/4 šálku rýže, propláchnuté a scezené
  • 500 g libového mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 střední cibule, jemně nakrájené
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce papriky
  • 1 hlávkové zelí (asi 2 kg)
  • 1 kg kysaného zelí, okapaného, případně i propláchnutého, pokud chcete
  • 1/2 šálku rajčatové šťávy
  • 250 g vařené nebo syrové uzené krkovice, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku zakysané smetany

Postup       

  1. Vařte rýži v 1/2 šálku vody po dobu 10 minut, sceďte a dejte stranou.
  2. V míse promíchejte mleté maso, česnek, polovinu nakrájené cibule, vejce, sůl, pepř, 1 lžíci papriky a rýži.
  3. Dejte stranou.
  4. Ze zelí odstraňte jádro.
  5. Celou hlavu dejte do velkého hrnce naplněného vroucí vodou.
  6. Přikryjte a vařte cca 3 minuty nebo do změknutí.
  7. Nechte listy trochu vychladnout a odřízněte z nich opatrně tlustý stonek ve středu.
  8. Asi 1/2 šálku masové směsi položte na zelný list.
  9. Zarolujte list směrem od sebe, aby bylo maso obaleno a část listu zůstala rozvinutá.
  10. Otočte pravou stranu listu doprostřed a poté otočte i levou stranu.
  11. Ještě jednou zarolujte směrem od sebe, abyste vytvořili rolku.
  12. Opakujte s dalšími 17 listy, nebo dokud není masová směs spotřebována.
  13. Zbylé listy nakrájejte na jemné kousky a dejte stranou.
  14. Vložte kysané zelí do velkého hrnce vhodného do trouby, nalijte na něj rajčatovou šťávu, poté přidejte krkovici a zalijte vodou.
  15. Přiveďte k varu.
  16. Snižte plamen a vařte 5 minut.
  17. Přidejte nakrájené zelí a navrch naskládejte závitky.
  18. Přiveďte k varu.
  19. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 1 hodinu.
  20. Umístěte rošt do středu trouby a zahřejte na 175 stupňů.
  21. Rozpusťte sádlo v pánvi.
  22. Přidejte mouku a zbývající nakrájenou cibuli a vytvořte jíšku.
  23. Vařte za častého míchání asi 10 minut nebo dokud směs nezezlátne.
  24. Dejte pánev z ohně, vmíchejte lžíci papriky a šálek studené vody a míchejte dohladka.
  25. Vyjměte závitky z kastrolu na teplý talíř.
  26. Vezměte naběračku vývaru z kysaného zelí a zašlehejte ho do jíšky.
  27. Tekutinu vraťte do kastrolu.
  28. Za častého míchání přiveďte k varu.
  29. Jakmile směs vře, odstavte ji z ohně a vraťte do misky závitky.
  30. Přikryjte, přendejte do trouby a pečte 15 minut.
  31. Část šťávy z pokrmu smíchejte se zakysanou smetanou a před podáváním přelijte závitky.
Rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže zalité zakysanou smetanou a posypatné petrželkou.
www.thespruceeats.com

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Vyzkoušejte i naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.