Tyto lahodné rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže jsou skvělou večeří či obědem, na kterém si pochutná celá vaše rodina a ještě bude chtít přidat.
Ingredience
- 1/4 šálku rýže, propláchnuté a scezené
- 500 g libového mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 střední cibule, jemně nakrájené
- 1 velké vejce
- 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce papriky
- 1 hlávkové zelí (asi 2 kg)
- 1 kg kysaného zelí, okapaného, případně i propláchnutého, pokud chcete
- 1/2 šálku rajčatové šťávy
- 250 g vařené nebo syrové uzené krkovice, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup
- Vařte rýži v 1/2 šálku vody po dobu 10 minut, sceďte a dejte stranou.
- V míse promíchejte mleté maso, česnek, polovinu nakrájené cibule, vejce, sůl, pepř, 1 lžíci papriky a rýži.
- Dejte stranou.
- Ze zelí odstraňte jádro.
- Celou hlavu dejte do velkého hrnce naplněného vroucí vodou.
- Přikryjte a vařte cca 3 minuty nebo do změknutí.
- Nechte listy trochu vychladnout a odřízněte z nich opatrně tlustý stonek ve středu.
- Asi 1/2 šálku masové směsi položte na zelný list.
- Zarolujte list směrem od sebe, aby bylo maso obaleno a část listu zůstala rozvinutá.
- Otočte pravou stranu listu doprostřed a poté otočte i levou stranu.
- Ještě jednou zarolujte směrem od sebe, abyste vytvořili rolku.
- Opakujte s dalšími 17 listy, nebo dokud není masová směs spotřebována.
- Zbylé listy nakrájejte na jemné kousky a dejte stranou.
- Vložte kysané zelí do velkého hrnce vhodného do trouby, nalijte na něj rajčatovou šťávu, poté přidejte krkovici a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte 5 minut.
- Přidejte nakrájené zelí a navrch naskládejte závitky.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 1 hodinu.
- Umístěte rošt do středu trouby a zahřejte na 175 stupňů.
- Rozpusťte sádlo v pánvi.
- Přidejte mouku a zbývající nakrájenou cibuli a vytvořte jíšku.
- Vařte za častého míchání asi 10 minut nebo dokud směs nezezlátne.
- Dejte pánev z ohně, vmíchejte lžíci papriky a šálek studené vody a míchejte dohladka.
- Vyjměte závitky z kastrolu na teplý talíř.
- Vezměte naběračku vývaru z kysaného zelí a zašlehejte ho do jíšky.
- Tekutinu vraťte do kastrolu.
- Za častého míchání přiveďte k varu.
- Jakmile směs vře, odstavte ji z ohně a vraťte do misky závitky.
- Přikryjte, přendejte do trouby a pečte 15 minut.
- Část šťávy z pokrmu smíchejte se zakysanou smetanou a před podáváním přelijte závitky.
Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Vyzkoušejte i naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!