Tento recept sice potřebuje čas na odležení, ale výsledek rozhodně stojí za to. Příprava je naopak jednoduchá a chuť vynikající. Neváhejte vyzkoušet také recepty s medvědím česnekem, který má svou specifickou chuť i aroma.
Ingredience:
- 300 g oloupaného česneku
- 1 velká červená paprika
- 2 hrnky destilovaného bílého octa
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1/2 hrnku mletých hořčičných semínek
- 1/2 lžičky celerových semínek
Postup:
- Česnek oloupeme a větší stroužky přepůlíme. Opláchneme a dáme do středně velké mísky.
- Červenou papriku vyčistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme k česneku.
- Do hrnce dáme destilovaný bílý ocet a bílý cukr.
- Celerové semínko se sušenou hořčicí dáme do sáčku nebo třeba do sítka na čaj a ponoříme do octa s cukrem.
- Přivedeme k varu a necháme vařit po dobu 5 minut.
- Vmícháme stroužky česneku s paprikou a vaříme dalších 5 minut.
- Poté odstavíme a zbavíme se sáčku s kořením.
- Česnek s paprikami rozdělíme do čistých (sterilních) sklenic, do výšky cca 2 – 3 cm od hrdla sklenice.
- Zalijeme tekutinou a dobře utěsníme pomocí uzávěru.
- Počkáme, až sklenice vychladnou a dáme na 3 týdny odležet do lednice, pak teprve podáváme třeba ke grilovanému masu.
Tip: Pokud chceme daleko pikantnější verzi, pak přidáme 2 lžíce pálivé omáčky Srirachy, 1/2 lžíce sušeného chilli a 1/2 lžíce sušeného tymiánu.