Doma vyrobené konzervované potraviny jsou vždy lepší, než ty kupované, o tom není pochyb. Pokud si takto chcete připravit i tuto oblíbenou aromatickou zeleninu, pak je tento recept právě pro vás. No a co teprve, když je to v luxusní pikantní verzi, která nakopne vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 3 – 5 palic čerstvého česneku
- 60 g čerstvého kopru
- 120 ml bílého octa (může být i jablečný)
- 120 ml vody (nejlépe filtrované)
- 1 polévková lžíce soli
- 1 lžíce semen koriandru
- 1 lžíce medu (pokud nemáme, nahradíme javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem)
Postup:
- Připravíme si hrnec, dáme do něj vodu, ocet a sůl.
- Na středním ohni zahřejeme a za stálého míchání vaříme, dokud se sůl zcela nerozpustí.
- Odstavíme, přidáme koriandr, nakrájený kopr, med a důkladně promícháme.
- Sklenice důkladně vymyjeme, aby byly dokonale čisté, a naskládáme do nich oloupané stroužky česneku.
- Zalijeme připraveným nálevem, až bude česnek zcela ponořený, ale necháme zhruba půl centimetrovou rezervu od hrdla lahve.
- Důkladně zavíčkujeme a několikrát protřepeme.
- Uložíme do lednice a necháme minimálně 14 dní odležet. Čím déle si počkáme, tím lepší bude mít česneku chuť.
Tip: Pokud chceme daleko pikantnější verzi, pak přidáme 2 lžíce pálivé omáčky Srirachy, 1/2 lžíce sušeného chilli a 1/2 lžíce sušeného tymiánu.