Tento vláčný koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je skvělým letním dezertem a perfektně se hodí třeba k odpolednímu čaji.
Ingredience:
- 400 g jahod
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 75 g studeného másla
- 60 g třtinového cukru
Na koláč:
- 120 g másla, změkčeného
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce, pokojové teploty
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
- Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte stranou.
- Připravte si drobenku.
- Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
- Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
- Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
- Odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
- Umístěte změklé máslo a třtinový cukr do velké mixovací nádoby (nebo do misky vašeho stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
- Ručním mixérem šlehejte máslo s cukrem asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
- Po jednom přidávejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
- Přilijte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Ke směsi prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Zamíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte, jakmile se vše spojí.
- Nalijte máslové těsto do formy.
- V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
- Navrch dejte jahodové kostky a poté zasypte drobenkou.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špejle vložená dovnitř nevyjde čistá.
- Před vyjmutím z formy nechte úplně vychladnout.