Ovoce, sladká ořechová drobenka a měkký vlhký koláč! Zní to jako něco, co musíte mít? Pak si s námi tento moučník hravě připravte! Je skvělý jako dezert, k snídani, ale i kdykoli během dne.
Ingredience:
Na rebarborovou náplň:
- 3 lžíce krystalového cukru
- 2 lžičky citronové kůry
- 340 g rebarbory, nakrájené na 2 cm plátky
- 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
Na drobenku:
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 6 polévkových lžic másla, nakrájeného na centimetrové kousky
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku pekanových ořechů
- 1/8 lžičky soli
Na koláč:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 8 polévkových lžic másla, chladné pokojové teploty
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 1/3 šálku mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vymažte a vysypte 23 cm dortovou formu.
- Připravte si náplň z rebarbory.
- V malé misce prsty promněte cukr a citronovou kůru.
- Přidejte rebarboru a pomerančovou šťávu, promíchejte a dejte stranou.
- Připravte si drobenku.
- V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, máslo, třtinový cukr, pekanové ořechy a sůl.
- Poté dejte drobenku do lednice, zatímco děláte koláč.
- Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Ve stolním mixéru (nebo ručním mixérem) šlehejte máslo na střední rychlost 2 minuty, dokud nebude světlé a krémové.
- Přidejte cukr a šlehejte ještě 2 minuty.
- Přidejte vanilku.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
- Když je mixér zapnutý, vmíchejte směs mouky a vše pořádně spojte.
- Přidejte mléko a promíchejte.
- Těsto rozetřete do formy a vrch uhlaďte špachtlí.
- Rebarboru rozdělte na těsto a na rebarboru rozetřete drobenku.
- Koláč pečte 45–50 minut, nebo dokud nevyjde špejle zasunutá doprostřed dortu čistá, jen s pár drobky.