Tento koláč je krásně jemný, vláčný, příjemně sladký a naprosto lahodný! Připravuje se z čerstvých borůvek a každé jeho sousto je plné chuti.
Ingredience:
Na koláč:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ šálku změklého másla
- ¾ hrnku cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ podmáslí
- 2 šálky borůvek
- kůra z 1 citronu
Na drobenku:
- 1/4 šálku cukru
- 1/3 šálku hladké mouky
- 3/4 lžičky skořice
- špetka soli
- ¼ šálku másla, změklého a nakrájeného na kostky
Na polevu:
- ¾ šálku moučkového cukru
- 1 polévková lžíce smetany ke šlehání
- 1-2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vymažte 23 cm kulatou formu, která musí být aspoň 5 cm vysoká.
- Pokud chcete, položte pečící papír na dno formy a namažte také horní část pečícího papíru.
- Mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte dohromady.
- Dejte stranou.
- Ve stolním mixéru s pádlovým nástavcem míchejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, vanilku a podmáslí.
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Před přidáním suchých přísad vyjměte 2 lžíce z mísy a dejte stranou.
- Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se téměř nespojí.
- Do vyhrazené suché směsi vhoďte borůvky.
- Zabráníte tak jejich propadnutí na dno koláče.
- Ručně vmíchejte borůvky a vyhrazenou mouku.
- Ingredience na polevu smíchejte vidličkou, dokud nebude mít máslo velikost hrášku.
- Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně na něj navrstvěte drobenku.
- Pečte 45–50 minut, nebo dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté.
- Zatímco koláč chladne, smíchejte moučkový cukr, smetanu a citronovou šťávu.
- Jakmile je koláč zcela vychladlý, pokapejte ho polevou.