Koláč z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a drobenky. Je neuvěřitelný jednoduchý a lze jej upéct i na plechu, pokud chcete pohostit více lidí. Užijte si ho!
Ingredience:
- 700 g švestek, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky
Na koláč:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 2 velká vejce
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymažte 23 cm dortovou formu.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a krémova, asi 2 minuty.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
- Švestky jemně vtlačte do těsta.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici na drobenku.
- Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Rukama rozprostřete drobenku rovnoměrně na švestky.
- Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
- Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté přejeďte nožem po okraji formy a odstraňte vnější část formy.
- Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.