Křehký, jemný a velmi chutný, přesně takový je tento vynikající moučník, po kterém se budete olizovat až za ušima. Skvělé těsto jde ruku v ruce s oblíbeným ovocem a ještě jim k tomu sekunduje máslo, které je součástí posypu.
Ingredience:
Těsto:
- Křehké těsto (návod na jeho přípravu najdete mezi recepty na mřížkový koláč)
Na drobenku:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 6 polévkových lžic rozpuštěného neslaného másla
Borůvková náplň:
- 3 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek (můžeme použít i zmrazené)
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 1/4 lžičky mořské soli
Postup:
- Začneme přípravou drobenky. Do střední misky dáme cukr, mouku, skořici i sůl a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle začneme míchat.
- Pokračujeme tak dlouho, až se začnou tvořit větší kousky, co drží pohromadě. Hotovou drobenku dáme do lednice, aby se vychladila.
- Mezitím si nachystáme borůvkovou náplň. Propláchneme borůvky a necháme je na sítu okapat.
- Okapané ovoce nasypeme do velké mísy, zasypeme cukrem, kukuřičným škrobem, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Náplň dáme rovněž ochladit do lednice k drobence.
- Podle receptu si připravíme křehké těsto, dáme do formy vyložené pečícím papírem a necháme vychladit.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Hned jak těsto vyndáme, přeneseme na něj borůvkovou náplň, rozprostřeme a posypeme drobenkou.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut, aby byl povrch koláče zlatohnědý a šťáva z ovoce bublala na okraji.
- Když začne koláč rychle hnědnout, což se většinou po zhruba 40 minutách stává, zakryjeme jej kouskem alobalu.
- Jakmile je hotovo, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut odstát. Potom i s pečicím papírem přeneseme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až koláč úplně vychladne. Teprve potom ho nakrájíme a servírujeme.
Tip: Ke koláči je super přidat kopeček vanilkové zmrzliny a k tomu pořádnou porci šlehačky.