Pokud jde o tuto zajímavou recepturu, snoubí se zde nadýchané, lehoučké, jemné a velmi chutné bochánky těsta s luxusní omáčkou, která je dokonale sladká a lahodná.
Ingredience:
Na knedlíčky:
- 1 sáček droždí
- 1/4 hrnku vlažné vody
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce másla
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 vejce
- 1 a 1/2 až 3 hrnky polohrubé mouky
Na borůvkovou omáčku:
- 3 hrnky čerstvých borůvek
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- Trochu vody
- 1 lžičku citronové šťávy
Postup:
- Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme asi 5 minut odstát, poté mícháme, dokud se nerozpustí.
- V míse smícháme cukr, máslo, sůl, vejce a teplé mléko. Jakmile je mléko mícháním vlažnější, vmícháme rozpuštěné droždí.
- Postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme zvolna kynout na dvojnásobný objem.
- Poté vyklopíme na pomoučenou desku a lehce hněteme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Vyválíme na plát o tloušťce 1 cm a vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm.
- Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout na dvojnásobek.
- Poté lehce vymažeme parní koš, naskládáme do něj kolečka a necháme 10 minut napařovat.
- Mezitím důkladně propláchneme borůvky, dáme do hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vody a přivedeme na středním ohni k varu, aby se cukr rozpustil.
- Vaříme tak dlouho, dokud nebude omáčka konzistenci jako sirup. Nakonec přidáme ještě citronovou šťávu a naposledy zamícháme.
- Odstavíme z tepla a přelijeme do misky. Dáme ochladit do lednice.
- Když jsou knedlíky hotové, přelijeme je na talíři borůvkovou omáčkou.
Tip: Omáčku je nejlepší připravit ve chvíli, kdy těsto teprve kyne, aby měla čas dobře vychladnout.