Tato jednoduchá, a přitom velmi chutná borůvková omáčka je vyrobena z čerstvých borůvek a potěší svou jemnou strukturou i vynikající chutí.
Ingredience:
- 3 hrnky čerstvých nebo zmrazených borůvek
- 1 hrnek vody + 3 lžíce vody
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
- Borůvky propláchneme a 1 a 1/2 hrnku dáme do hrnce. Přilijeme hrnek vody s vanilkovým extraktem, zasypeme cukrem a na středně vysokém ohni začneme zahřívat.
- Jakmile přivedeme k varu, začnou se borůvky postupně rozpadat.
- Kukuřičný škrob rozmícháme ve 3 lžících vody, přidáme k borůvkám a za stálého míchání při nízké teplotě vaříme cca 3 minuty.
- Když bude omáčka moc hutná/hustá, můžeme po lžících přidávat vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
- Odstavíme z plotny, přisypeme zbývající borůvky a jemně zamícháme.
- Servírujeme na palačinky, lívance, ovocné knedlíky, zkrátka s čímkoliv máme rádi.