Vláčný moučník je to nejlepší, co si můžeme dát k odpolední kávě nebo třeba ráno k čaji. Občas není na škodu i trochu náročnější příprava, když výsledek stojí za to.
Ingredience:
Na těsto:
- 3 velké zralé banány
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 kostky změklého nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 3 vejce velikosti L
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku podmáslí
Na krémovou polevu:
- 1 balení plnotučného krémového sýra (250 g)
- 1/2 kostky změklého neslaného másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C a vymazáním pečící formy, ideálně dortové.
- V misce rozmačkáme banány vidličkou nebo pomocí ručního mixéru.
- Do jiné misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici i sůl, promícháme a zatím odložíme.
- V nádobě kuchyňského robota vyšleháme máslo na nejvyšší otáčky, aby bylo hladké a krémové asi 1 minutu. Přisypeme oba druhy cukru a šleháme vysokou rychlostí po dobu 2 minut.
- K máslu dáme vejce i vanilku a na střední rychlost znovu našleháme, aby se vše spojilo.
- Máslovou směs přidáme do mísy k banánům a zamícháme. Přidáme suché přísady na střídačku s podmáslím a ručním mixérem na střední rychlost promícháme.
- Těsto bude hustší a mohou se utvořit hrudky, ale to vůbec není překážkou. Přendáme jej do připravené formy a pečeme 45 – 50 minut.
- Jakmile je buchta uprostřed upečená, můžeme ji vyjmout a nechat vychladnout. Mezitím připravíme polevu.
- Do mísy dáme smetanový sýr s máslem a na nejvyšší otáčky mixujeme pomocí ručního mixéru tak dlouho, až bude směs hladká a krémová.
- Přisypeme cukr, sůl, přilijeme vanilku a při nízkých otáčkách šleháme 30 sekund. Poté nastavíme nejvyšší rychlost a necháme šlehat 2 minuty.
- Kdo chce hustší polevu, přidá ještě 1/4 hrnku moučkového cukru. Hotovou polevu rozetřeme na vychladlou buchtu a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Tip: Vynikající je také čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hoblinek. Dají se použít třeba recepty na čokoládové polevy na cukroví.