Tak tahle banánová buchta s luxusní máslovou polevou přivede vaše chuťové buňky téměř do extáze. Po prvním soustu budou doslova tančit. Nebudete se moci nabažit a rozdělit se s ostatními.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 balení krabicové směsi na žlutý dort (435 g)
- 3 zralé banány
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 velká vejce (ideálně velikost L)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička rumu
Na polevu:
- 1 hrnek čerstvého másla (musí mít pokojovou teplotu)
- 1/2 hrnku kakaa (nejlépe holandského, ale použijeme, co máme i kakaový prášek může být)
- 4 hrnky cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 – 5 lžic zakysané smetany
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení nastříkáme pečícím sprejem.
- Banány oloupeme, dáme do misky a pomocí vidličky pečlivě rozmačkáme. Přilijeme olej, vanilku i vejce a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
- Hned přisypeme směs na žlutý koláč a mícháme, až se vše spojí a vznikne hladké těsto.
- To nalijeme do nachystané formy a rovnoměrně rozprostřeme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 až 30 minut, přičemž zkontrolujeme, jestli je těsto upečené zabodnutím špejle do středu buchty.
- Vyjmeme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a překlopíme na kuchyňskou mřížku. Než budeme aplikovat polevu, musí být korpus zcela studený.
- Do mísy dáme máslo, kakao/kakaový prášek a ručním mixérem šleháme, až bude směs krásně krémová.
- Přidáme moučkový cukr, vanilku i zakysanou smetanu (pokud nemáme, dáme smetanu ke šlehání) a znovu šleháme, až se vše spojí a poleva bude hladká.
- Hotovou polevu rozetřeme na dort, který si ovšem ještě předtím rozkrájíme na jednotlivé dílky a teprve poté ozdobíme polevou.
- Necháme v lednici asi 1 hodinu vychladit a pak už jen stačí rozdělit jednotlivé dílky na talířky.