Máte doma přebytek banánů a jsou už tak zralé, že máte chuť je vyhodit? To by byla velká škoda, protože z nich můžete připravit skvělou vláčnou buchtu, po které se budete olizovat až nad obočím.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/3 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 zralé banány
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
Na polevu:
- 1/4 hrnku změklého másla
- 1/4 hrnku smetanového sýra
- 2 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup:
- Jako již tradičně začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme pečící formu máslem a vysypeme moukou.
- Do misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl a smícháme.
- V jiné misce našleháme máslo, vejce, cukr a vanilku. Šleháme tak dlouho, až bude směs pěkně nadýchaná, zhruba 3 minuty.
- Banány rozmačkáme v malé misce vidličkou a přidáme k máslu. Důkladně zašleháme a přidáme suché suroviny na střídačku se zakysanou smetanou.
- Zamícháme, aby vzniklo hladké těsto, a to přelijeme do připravené pečící formy.
- Dáme péct na 30 – 35 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme na 10 minut stranou.
- Vyklopíme na stojan či kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Připravíme si polevu našleháním másla a smetanového sýra po dobu 1 minuty.
- Pak přisypeme cukr, vanilku i smetanu a šleháme 3 minuty, aby byla poleva nadýchaná.
- Polevou přelijeme povrch buchty/dortu a necháme v lednici asi 1 hodinu zatuhnout.
Pro ještě lepší chuť můžeme smíchat 2 lžíce mléka a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy a touto směsí potřít korpus předtím, než na něj naneseme smetanovou polevu.