Banánová buchta, do které se přidá zelenina? Nic není nemožné, stačí jen vhodně kombinovat suroviny a máte vynikající pochoutku, která je naprosto dokonalá chutí i konzistencí.
Ingredience:
Těsto:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
2 zralé banány
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1 vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 75 g smetanového sýra
- 4 polévkové lžíce změklého neslaného másla
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vyložíme pekáč pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vystříkáme jej kuchyňským sprejem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké misce smícháme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu a dáme zatím na stranu.
- Do střední misky vhodíme oloupané banány a rozmačkáme vidličkou. Přidáme cukeru, vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt a ručním mixérem našleháme.
- Mokré přísady vmícháme do suchých a promícháme, aby bylo těsto hladké.
- Rozprostřeme těsto do pekáče a vložíme do trouby. Pečeme cca 35 – 40 minut. Jakmile začne povrch získávat zlatohnědou barvu, vyzkoušíme jej uprostřed špejlí.
- Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku, aby vychladla. To může trvat asi 1 hodinu.
- Poté vyklopíme z pekáče na velký tác nebo čistý pečící papír a připravíme si polevu.
- Ve středně velké misce našleháme smetanový sýr s máslem a cukrem.
- Přidáme mléko s vanilkovým extraktem a hodně důkladně našleháme.
- Hotovou polevou rozetřeme rovnoměrně po celé ploše a pak už jen nakrájíme na kousky.