Karamelový dezert s vůní banánů

Karamelový dezert s vůní banánů

Jestli chcete své blízké či přátelé překvapit luxusním moučníkem, který tak trochu připomíná tak trochu anglický dezert, pak rozhodně sáhněte po této vynikající banánové buchtě s přelivem.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozpuštěného vlažného másla
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 3 zralé banány
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Karamelová omáčka:

  • 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku kukuřičného sirupu
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • Špetka soli

Postup:

  • Začneme troubou, kterou předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si atké vyšší pekáč, do kterého dáme pečící papír.
  • Ve střední misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva.
  • Do jiné misky dáme máslo s cukrem a našleháme pomocí ručního mixéru.
  • Přidáme banány, které si vidličkou rozmačkáme na talíři nebo v malé misce, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, vejce a důkladně rozmícháme.
  • Při nízkých otáčkách vmícháme směs mouky a mícháme, až je těsto hladké. Takto připravené těsto nalijeme do pekáče, uhladíme a dáme péct na 35 minut.
  • Mezitím si připravíme omáčku. Smetanu ke šlehání, hnědý cukr, kukuřičný sirup, máslo i sůl přivedeme k varu při střední teplotě a za stálého šlehání necháme vařit, až dokud se všechen cukr zcela nerozpustí.
  • Stáhneme teplotu a při mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Nezapomínáme pravidelně míchat. Zahuštění trvá asi 15 minut.
  • Omáčka by měla svou konzistencí připomínat javorový sirup, přičemž až začne chladnout, zhoustne ještě víc.
  • Sundáme z plotny, necháme chvíli odstát a vyndáme upečenou buchtu z trouby, kterou necháme 30 minut odpočívat.
  • Poté ji nakrájíme na kousky (9 čtverců nebo 12 obdélníků) a na talíři vždy každý kousek přelijeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými ořechy a nakrájenými banány.
  • Kdo chce, může ještě přidat trochu javorového sirupu nebo čokoládový topping.
Luxusní banánový dort s karamelovým přelivem.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.