Přinášíme inspiraci na oříškový moučník s kefírovým základem. Navrchu s lahodnou čokoládovou polevou.
Ingredience
- 280g hladké mouky
- 500ml kefírového mléka
- 150g moučkového cukru
- 1ks vejce
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce kakaa
- 150ml oleje
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- Drcené ořechy dle chuti (vlašské, lískové, mandle, pekanové,…)
- 200g čokolády na vaření
- 200ml smetany ke šlehání (30%)
Postup
- V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, kakao a sodu.
- V jiné míse metlou rozšlehejte vejce, přilijte kefír, olej, a med.
- Ořechy nasekejte nahrubo nebo najemno. Kdo, jak má rád.
- Troubu si předehřejte na 170°C.
- Sypkou směs postupně zašlehejte do směsi s kefírem. Nakonec přimíchejte nasekané/nadrcené ořechy.
- Plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do něj vlijte hotové těsto.
- Pečte 40-50 minut. Zkoušejte špejlí, zda už je hotová.
- Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte čokoládovou polevu tak, že do hrnce dáte vařit smetanu, vsypete do ní nalámanou čokoládu a necháte zcela rozpustit a propojit.
- Hotovou polevu nalijte na povrch vychladlé buchty a poté nechte ztuhnout.