Kuře s citronem a česnekem

Kuře s citronem a česnekem

Drůbež, která se peče vcelku je vždy zárukou skvělého oběda a pokud k tomu ještě uděláme například knedlíky se zelím, pak je to ta pravá božská mana.

Ingredience:

  • 1 celé kuře (hmotnost cca 2 000 – 2 500 g)
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 4 chemicky neošetřené citrony
  • 3 palice česneku
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 225 g slaniny
  • 240 ml bílého vína
  • 120 ml kuřecího vývaru

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, vyčistíme kuře od drobů a důkladně opláchneme ze všech stran i uvnitř.
  • Do dutiny vložíme propláchnutý tymián, omytý citron a 2 přepůlené palice česneku.
  • Povrch kuřete potřeme rozpuštěným máslem a posypeme solí i pepřem.
  • Pomocí provázku k sobě spojíme stehna a křidýlka zasuneme špičkami pod kuře.
  • Rozkrojíme citrony na čtvrtky a rozložíme kolem kuřete v pekáči.
  • Poté přes kuře položíme slaninu a pekáč vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 1 hodinu, pak dáme pryč slaninu a dáme péct na dalších 30 minut.
  • Jakmile se odpaří šťávy, přendáme kuře na talíř a zakryjeme alobalem.
  • Z pekáče odebereme přebytečný tuk, aby tam zůstaly jen tak 2 – 3 polévkové lžíce a přilijeme víno s kuřecím vývarem.
  • Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, aby se aspoň polovina odpařila.
  • Kuře nakrájíme a rozprostřeme na talíře. Maso ozdobíme slaninou, pečeným česnekem a tymiánem, k tomu přihodíme kousek citronu a zakápneme omáčkou.
  • Jako příloha je perfektní bramborová kaše.
Pečené kuře na česneku s citronovou vůní.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.