Tiramisu s domácím mascarpone

Tiramisu s domácím mascarpone
Příprava: 40 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 10

Báječná verze tiramisu bez alkoholu, která je bohatá, dekadentní a není příliš sladká. Navíc vám zde přinášíme recept na domácí mascarpone, jenž si můžete připravit, pokud zrovna neseženete tento čerstvý krémový sýr v obchodě.

Ingredience

Na tiramisu:

  • cca 340 g cukrářských piškotů ladyfingers
  • 1 a 1/2 šálku krému (viz recept níže)
  • 500 g mascarpone
  • 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky velmi silné kávy nebo espressa, vychlazeného
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku

Na krém:

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk, bez semínek
  • 6 žloutků
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku mouky
  • 2 lžíce másla

Na domácí mascarpone:

  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 3 šálky silné smetany ke šlehání

Postup                                       

  1. Pokud si chcete vyrobit mascarpone doma, připravte si ho den až dva dopředu.
  2. Smetanu přiveďte téměř k varu.
  3. Jemně duste 3 minuty.
  4. Vmíchejte citronovou šťávu a poté ještě 3 minuty duste.
  5. Odložte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Sítko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlubokou misku.
  7. Vychladlou smetanovou směs přelijte přes sítko.
  8. Zakryjte a nechte přes noc v lednici scedit.
  9. Druhý den, když je sýr velmi hustý, ho přendejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití.
  10. Jednu až dvě hodiny před připravou samotného tiramisu, si udělejte krém.
  11. Ve střední míse smíchejte žloutky, cukr a mouku.
  12. Dejte stranou.
  13. V malém hrnci rozehřejte mléko s vanilkovým luskem.
  14. Zbavte se vanilkového lusku a škraloupu, který se objeví na povrchu mléka.
  15. Po troškách zašlehejte mléko do žloutkové směsi.
  16. Udělejte to pomalu, abyste se vyhnuli příliš rychlému zahřívání vajec, nebo se začnou v horké tekutině vařit.
  17. Směs mléka a vajec přeceďte zpět do hrnce.
  18. Přiveďte k varu na středním plameni za stálého míchání, aby směs krásně zhoustla.
  19. Sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
  20. Položte kousek igelitu přímo na povrch vzniklého krému a dejte stranou, aby vychladl na pokojovou teplotu.
  21. Ručně nebo mixérem mascarpone minutu šlehejte, aby změklo a zesvětlilo.
  22. Přidejte vychlazený krém a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  23. Dejte stranou.
  24. Připravte si šlehačku.
  25. Smetanu šlehejte elektrickým mixérem (nebo kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání), dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  26. Dejte stranou.
  27. Připravte si všechny přísady a začněte s tiramisu.
  28. Připravte si hlubokou formu 28 x 18 cm (nebo 23 x 23 cm).
  29. Mějte poblíž sýrovou směs, krém, šlehačku, piškoty a misku s kávou.
  30. Jeden po druhém ponořte do kávy piškoty a uspořádejte je do formy v jedné vrstvě.
  31. Polovinu sýrové směsi rozetřete na piškoty a poté potřete krémem a zalijte polovinou šlehačky.
  32. Opakováním vytvořte druhou vrstvu.
  33. Vrch tiramisu bohatě poprašte kakaovým práškem (nejsnadněji se proseje kakao přes malé sítko).
  34. Před podáváním přikryjte formu igelitem a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Kousek tradičního tiramisu s mascarpone na plechu s vidličkou.
www.tasteofmaroc.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.