Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasický mrkvový dort zalitý krémovou polevou z mascarpone. Stačí vám na něj jednoduché ingredience, které pravděpodobně najdete ve spíži a zabere pouhých 25 minut přípravy a 50 minut pečení. Dobrou chuť!
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky bílého cukru
- 1 a ¼ šálku rostlinného oleje
- 2 šálky jemně nastrouhané mrkve (asi 4-5 středních mrkví)
- 4 vejce pokojové teploty
- 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Na polevu:
- 2 šálky mascarpone
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 2–4 lžíce krupicového cukru (přidejte více, pokud máte rádi sladkou polevu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Obdélníkový plech vymažte máslem.
- Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a mixujte na střední rychlost.
- Přestaňte, jakmile se vejce a cukr pěkně spojí (2–3 minuty).
- Střídavě přimíchávejte mouku a olej – přidejte přibližně ½ šálku mouky, poté ½ šálku oleje a tak dále, dokud nespotřebujete mouku i olej.
- Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl a míchejte na nízké až střední rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
- Nakonec přidejte vlašské ořechy a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte 50 minut.
- Zatímco se koláč peče, misku umyjte a připravte si polevu.
- Polevu připravíte tak, že do mixovací nádoby vložíte mascarpone a cukr a několik minut mícháte.
- Přidejte vanilkový extrakt.
- Pomalu přidejte smetanu ke šlehání a sůl a dále míchejte.
- Smetanu přidávejte tak, abyste dosáhli konzistence polevy.
- Možná ani nebudete potřebovat 2 šálky.
- Polevu natřete na vychladlou buchtu a servírujte.