Výživná polévka s velkými kusy cuket s mrkví, fazolemi, špenátem, bazalkou a citronem je lehká, jednoduchá a ideální na léto.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 stonky středního řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 3 stroužky česneku, lisovaného
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 400 gramů fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
- ¼ lžičky vloček červeného chilli
- 500 g cukety, nakrájené na čtvrtky a na plátky
- 60 g baby špenátu
- ½ šálku čerstvých listů bazalky, nahrubo nasekaných
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Dno velkého hrnce potřete olejem a nechte ho minutu zahřát.
- Poté přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Zeleninu poťte za občasného míchání asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte česnek a vařte ho se zeleninou asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Vmíchejte vývar, fazole a vločky červeného chilli.
- Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
- Snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Vmíchejte cuketu a duste asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne, ale není kašovitá.
- Vmíchejte špenát a duste ještě asi 1 minutu.
- Hrnec stáhněte z plotny, poté vmíchejte bazalku a citronovou šťávu.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Naběračkou nalijte do misek a podávejte.
Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný? Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý. Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.