Bramborová pomazánka ze sladkých brambor není nic neobvyklého. Konzistencí je jako klasická kaše, ale když si jí naberete na slaný krekr, budete se olizovat až za ušima.
Ingredience:
- 1 kg sladkých brambor
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1/2 svazku čerstvé pažitky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
- 1/2 kostky rozpuštěného másla
- 4 – 5 lžic smetany ke šlehání
- 2 lžíce javorového sirupu
- 50 g drcených pekanových ořechů
Postup:
- Hrnec naplníme vodou a přivedeme k varu.
- Jakmile se voda vaří, přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory.
- Vaříme zhruba 30 minut, dokud nebudou měkké. Přecedíme a necháme trochu vychladnout.
- Poté brambory rozmačkáme na kaši. Přihodíme nasekané bylinky, sůl, pepř a promícháme.
- Přilijeme javorový sirup, smetanu i máslo.
- Vezmeme ruční mixér a vše důkladně rozmixujeme, aby brambory vstřebaly všechny tekutiny.
- Přendáme do servírovací misky, posypeme pekanovými ořechy a obložíme krekry, chipsy, opečenými plátky bagety či nakrájenou zeleninou, případně vším.
- Kdo chce, může ještě povrch polít dalším javorovým sirupem a pořádně zabořit třeba krekr.