Pečený citronový cheesecake

Pečený citronový cheesecake
Příprava: 30 minut Vaření: 85 minut Počet porcí: 12

Tento vynikající koláč s dokonalým sušenkovým korpusem, skvělou náplní z krémového sýru a citronů a přelitý citronovým tvarohem si nejde nezamilovat!

Ingredience

Na korpus:

  • 140 g máslových sušenek
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 šálku šťávy z 1-2 citronů
  • 680 g krémového sýra, pokojové teploty
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku vysokotučné smetany

Na citronový tvaroh:

  • 1/3 šálku citronové šťávy (asi ze 2 citronů)
  • 2 velká vejce plus 1 velký žloutek
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 1 polévková lžíce vysokotučné smetany
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Umístěte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud z nich nebudou jemné drobky.
  3. Přidejte cukr a znovu promíchejte.
  4. Přilijte stálým proudem máslo a pokračujte v pulzování, dokud se směs nespojí.
  5. Přeneste do 23 cm dortové formy a rovnoměrně ji zatlačte na dno.
  6. Pečte, dokud není korpus zlatohnědý, asi 13-15 minut.
  7. Vyjměte z trouby.
  8. Jakmile korpus vychladne, zabalte formu do 2 x 45 cm fólie.
  9. Vložte do pekáče a dejte stranou.
  10. Dejte 1/4 šálku cukru a citronovou kůru do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud cukr nezežloutne a nerozvoní se.
  11. Přidejte zbývající cukr a několikrát promíchejte.
  12. Ve stolním mixéru šlehejte krémový sýr asi 5 sekund.
  13. Přidejte citronový cukr, poté přepněte na střední stupeň a šlehejte, dokud nebude směs krémová a hladká, asi 3 minuty.
  14. Snižte rychlost a přidávejte vejce po 2.
  15. Přidejte citronovou šťávu, vanilku a sůl a promíchejte.
  16. Přidejte smetanu a šlehejte, aby se vše spojilo, dalších 5 sekund.
  17. Směs nalijte do formy.
  18. Vložte formu do trouby a opatrně přidejte do pekáče tolik vody, aby dosahovala do poloviny boků formy.
  19. Pečte asi 55 až 60 minut.
  20. Hotový koláč nechte 1 hodinu vychladnout v troubě.
  21. Vyjměte z pekáče, odstraňte fólii z formy a přeneste na mřížku.
  22. Po okrajích formy přejeďte malým odkrajovacím nožem a nechte 2 hodiny odležet při pokojové teplotě.
  23. Připravte si citronový tvaroh.
  24. Citronovou šťávu zahřejte v malém hrnci na středním ohni, dokud nebude horká, ale ne vroucí.
  25. V malé misce rozšlehejte vejce.
  26. Postupně zašlehejte cukr.
  27. Za stálého šlehání pomalu nalijte horkou citronovou šťávu do vaječné směsi a poté směs nalijte zpět do hrnce.
  28. Pokračujte ve vaření na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nedosáhne 76°C.
  29. Vyjměte hrnec z ohně, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
  30. Vmíchejte smetanu, vanilku a sůl.
  31. Tvaroh nalijte do malé mísy.
  32. Zakryjte povrch tvarohu igelitem a dejte chladit, dokud ho nebudete potřebovat.
  33. Když je cheesecake vychladlý, přelijte ho ještě ve formě citronovým tvarohem.
  34. Pevně ​​zakryjte igelitem a dejte do chladničky alespoň na 5 hodin.
Pokrájený pečený cheesecake s citronovým tvarohem.
www.tasteandtellblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.