Tento vynikající koláč s dokonalým sušenkovým korpusem, skvělou náplní z krémového sýru a citronů a přelitý citronovým tvarohem si nejde nezamilovat!
Ingredience
Na korpus:
- 140 g máslových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Na náplň:
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1/4 šálku šťávy z 1-2 citronů
- 680 g krémového sýra, pokojové teploty
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku vysokotučné smetany
Na citronový tvaroh:
- 1/3 šálku citronové šťávy (asi ze 2 citronů)
- 2 velká vejce plus 1 velký žloutek
- 1/2 šálku cukru
- 2 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na kostky
- 1 polévková lžíce vysokotučné smetany
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Umístěte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud z nich nebudou jemné drobky.
- Přidejte cukr a znovu promíchejte.
- Přilijte stálým proudem máslo a pokračujte v pulzování, dokud se směs nespojí.
- Přeneste do 23 cm dortové formy a rovnoměrně ji zatlačte na dno.
- Pečte, dokud není korpus zlatohnědý, asi 13-15 minut.
- Vyjměte z trouby.
- Jakmile korpus vychladne, zabalte formu do 2 x 45 cm fólie.
- Vložte do pekáče a dejte stranou.
- Dejte 1/4 šálku cukru a citronovou kůru do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud cukr nezežloutne a nerozvoní se.
- Přidejte zbývající cukr a několikrát promíchejte.
- Ve stolním mixéru šlehejte krémový sýr asi 5 sekund.
- Přidejte citronový cukr, poté přepněte na střední stupeň a šlehejte, dokud nebude směs krémová a hladká, asi 3 minuty.
- Snižte rychlost a přidávejte vejce po 2.
- Přidejte citronovou šťávu, vanilku a sůl a promíchejte.
- Přidejte smetanu a šlehejte, aby se vše spojilo, dalších 5 sekund.
- Směs nalijte do formy.
- Vložte formu do trouby a opatrně přidejte do pekáče tolik vody, aby dosahovala do poloviny boků formy.
- Pečte asi 55 až 60 minut.
- Hotový koláč nechte 1 hodinu vychladnout v troubě.
- Vyjměte z pekáče, odstraňte fólii z formy a přeneste na mřížku.
- Po okrajích formy přejeďte malým odkrajovacím nožem a nechte 2 hodiny odležet při pokojové teplotě.
- Připravte si citronový tvaroh.
- Citronovou šťávu zahřejte v malém hrnci na středním ohni, dokud nebude horká, ale ne vroucí.
- V malé misce rozšlehejte vejce.
- Postupně zašlehejte cukr.
- Za stálého šlehání pomalu nalijte horkou citronovou šťávu do vaječné směsi a poté směs nalijte zpět do hrnce.
- Pokračujte ve vaření na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nedosáhne 76°C.
- Vyjměte hrnec z ohně, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
- Vmíchejte smetanu, vanilku a sůl.
- Tvaroh nalijte do malé mísy.
- Zakryjte povrch tvarohu igelitem a dejte chladit, dokud ho nebudete potřebovat.
- Když je cheesecake vychladlý, přelijte ho ještě ve formě citronovým tvarohem.
- Pevně zakryjte igelitem a dejte do chladničky alespoň na 5 hodin.