Neuvěřitelně jednoduchá šlehačková buchta, kterou můžete podávat při mnoha různých příležitostech. Vystačíte si se základními přísadami, které máte běžně doma a výsledkem je perfektní nadýchaný dezert.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku změkčeného másla
- 3 šálky bílého krystalového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 3 hrnky prosáté dortové mouky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 ml smetany ke šlehání
Na polevu:
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 2-4 lžíce silné smetany
- libovolný extrakt (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
- Vymažte a vysypte dvě bochníkové formy.
- Dortovou mouku prosejte a odměřte.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte máslo a postupně přidávejte cukr.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs krémová.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte po každém přidání.
- Střídavě přidávejte prosátou dortovou mouku a šlehačku, šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmixují (nadměrné šlehání způsobí suchý a těžký koláč).
- Přidejte vanilku.
- Pro bohatší chuť přidejte další 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu.
- Nalijte do připravených forem.
- Pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud nůž vložený do středu buchty nevyjde čistý.
- Nechte ve formách vychladnout na mřížce 15–20 minut.
- Vyjměte z forem a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- V případě potřeby připravte polevu smícháním uvedených ingrediencí a důkladným promícháním.
- Rozetřete na vychladlé buchty a podávejte.