Chutný máslový koláč s čerstvými broskvemi a jemnou skořicovou drobenkou, završený sladkou vanilkovou polevou, je naprosto luxusní dezert, který si zamiluje celá vaše rodina!
Ingredience
Na drobenku:
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 500 g broskví pokojové teploty, oloupaných, vypeckovaných a nakrájených na plátky (asi 3 střední broskve, každá nakrájená na 10 plátků)
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku změkčeného másla
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku podmáslí
Na vanilkovou polevu:
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 polévková lžíce mléka
- 1/4 lžičky vanilky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte 23 cm dortovou formu nepřilnavým sprejem na vaření.
- Připravte si drobenku.
- V míse smíchejte dohromady mouku, třtinový cukr, krystalový cukr, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl (všechny hrudky třtinového cukru rozdrťte prsty).
- Přilijte rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle vytvořte drobenku.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce míchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl po dobu 20 sekund, dejte stranou a oloupejte a nakrájejte broskve, pokud jste to ještě neudělali.
- V míse elektrického stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte máslo a krystalový cukr tak, aby byla směs světlá a krásně nadýchaná.
- Přimíchejte 1 vejce a poté vanilku s druhým vejcem.
- Přidejte 1/3 moučné směsi do směsi máslo/vejce a míchejte jen tak dlouho, dokud se nespojí, poté přilijte podmáslí a míchejte tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte další 1/3 moučné směsi a míchejte jen do spojení, poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Dokončete přimícháním poslední 1/3 směsi mouky a míchejte, dokud se téměř nespojí, poté vyjměte z mixéru mixku, seškrábejte strany a dno a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Rovnoměrně posypte broskvemi a poté rovnoměrně posypte drobenkovou směsí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není střed koláče hotový, asi 50 – 55 minut.
- Nechte vychladnout na mřížce a poté podle potřeby pokapejte polevou.
- Polevu si připravíte následovně: V míse smíchejte moučkový cukr, mléko a vanilku.
- Přidejte více mléka na ředění podle potřeby nebo více moučkového cukru, abyste v případě potřeby zahustili.
- Dobrou chuť!