Připravte si s námi nejlepší thajský recept na polévku Tom Yum! Je pikantní, kyselá, slaná, plná krevet a hub, a hlavně návyková!
Ingredience
- 350 g krevet nebo tygřích krevet, s hlavou a skořápkou
- 2 a 1/2 šálku krevetového vývaru, konzervovaného kuřecího vývaru nebo vody
- 1 stonek citronové trávy, nakrájený na proužky a naklepaný sekáčkem
- 3 plátky galangalu
- 6 kafírových listů
- 6 bird´s eye chilli papriček
- 6 čerstvých hlív ústřičných, nakrájených na kousky
- 2 lžíce nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
- 2 lžíce oleje z pasty nam prik pao, který je na povrchu
- 3 lžičky rybí omáčky
- 3 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
- listy koriandru, na ozdobu
Postup
- Zbavte krevety skořápek a hlav, nechte však ocasy.
- Skořápky a hlavy dejte stranou.
- Zbavte krevety černých žil na zádech a dejte je stranou..
- V hrnci přiveďte k varu 3 šálky vody.
- Přidejte krevetové hlavy a skořápky, abyste vytvořili krevetový vývar.
- Vařte, dokud se voda nezbarví mírně do oranžova.
- Zmáčkněte špachtlemi krevetí hlavy, abyste z nich získali šťávu.
- Duste a nechte vývar zredukovat na 2 a 1/2 šálku.
- Zbavte se krevetích hlav a skořápek..
- Zvyšte teplotu na vysokou teplotu a do vývaru přidejte citronovou trávu, galangal, kafírové listy, chilli papričky, houby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte krevety a rybí omáčku.
- Nakonec přidejte limetkovou šťávu (pokud přidáte limetkovou šťávu příliš brzy, polévka může zhořknout).
- Vařte, dokud nejsou krevety uvařené.
- Nandejte do misek a ozdobte lístky koriandru.
- Ihned podávejte.