Zimní hruškový páj, který je lehce kořeněný a zároveň sladký, se slaným karamelem a přelitý čerstvým zázvorovým gelatem, je naprosto perfektní dezert, který si zamilujete!
Ingredience
Na těsto:
- 2 a ½ šálků hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 225 g studeného másla, nakrájeného na malé kostičky
- 1 šálek studené vody
- ¼ šálku jablečného octa
Na omáčku ze slaného karamelu:
- 1 šálek krupicového cukru
- 1/4 šálku vody
- 110 g másla
- 1/2 hrnku smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky vloček mořské soli
Na náplň:
- 1,2 kg zralých, ale pevných hrušek
- 1/4 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
- šťáva z 1/2 citronu
- 3/4 šálku výše uvedené omáčky ze slaného karamelu
- 1 vejce
- třtinový cukr
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- Přidejte máslo a promíchejte, dokud nezůstanou ve směsi kousky másla velikosti hrášku.
- V míse smíchejte vodu, jablečný ocet a led.
- Moučnou směs zalijte 2 lžícemi tekuté směsi a promíchejte.
- Pokračujte v přidávání tekuté směsi, dokud těsto nemá pouze pár suchých míst.
- To obvykle trvá asi 10-12 lžic.
- Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte dva ploché kotouče.
- Zabalte je do fólie a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu.
- V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a čekejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte máslo a přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezačne mít zlatohnědou barvu.
- Vypněte sporák a za stálého šlehání postupně vlévejte smetanu.
- Na mírném ohni vyšlehejte finální směs a vmíchejte vanilkový extrakt a sůl.
- Odložte stranou.
- Troubu předehřejte na 220 ° C.
- Připravte si 22 cm koláčovou formu a vymažte ji.
- Jeden kotouč těsta položte na pečící papír, který dejte na pracovní plochu posypanou moukou.
- Vyválejte těsto na průměr asi 30 cm.
- Přesuňte těsto do koláčové formy.
- Zatlačte na dno a boky formy a ořízněte okraje, ponechte asi 1 cm přesah.
- Dejte do lednice.
- Vyválejte druhý kotouč těsta.
- Ostrým nožem krájejte 2-3 cm proužky těsta, dostatečně dlouhé, aby pokryly průměr koláčové formy.
- Odložte do lednice.
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na 1 cm kousky.
- Smíchejte cukr, mouku, koření a citronovou šťávu a promíchejte.
- Přidejte hrušky do koláče.
- Vršek hrušek rovnoměrně pokapejte 1/2 až 3/4 hrnku omáčky.
- Pruhy těsta uspořádejte do mřížky přes koláč a okraje zvlňte (viz video níže).
- Celý koláč dejte na 15 minut do mrazáku.
- Položte formu s koláčem na plech.
- V misce rozšlehejte vejce, poté jím potřete mřížku a vnější kůrku.
- Posypte třtinovým cukrem.
- Pečte 20–25 minut nebo dokud těsto nezačne hnědnout.
- Snižte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení dalších 25–30 minut.
- Nechte 2-3 hodiny vychladnout na mřížce.