Vánoční štola

Vánoční štola
Příprava: 30 minut Vaření: 120 minut Počet porcí: 2

Tato varianta je tak chutná, že ingredience v receptu jsou rovnou uvedeny tak, abyste z něj připravili dva kusy tohoto tradičního vánočního pečiva.

Ingredience:

  • 850 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 300 g rozinek
  • 2 vejce
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 125 ml rumu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky kardamomu
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku

Na potření

  • 75 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Smíchejte rozinky, citronovou kůru, kandovanou pomerančovou kůru a kandovanou citronovou kůru s rumem a nasekanými mandlemi. Nechte louhovat nejméně hodinu.
  2. Prosátou mouku nasypte do mísy a prsty udělejte malý důlek.
  3. Do důlku rozdrobte droždí.
  4. Mléko krátce zahřejte a droždí následně zalijte asi dvěma lžícemi vlažného mléka.
  5. Přidejte špetku cukru a směs v důlku krátce promíchejte. Navrch nasypte trochu mouky.
  6. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 15-20 minut.
  7. Do mouky následně přidejte na malé kousky nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření.
  8. Nejprve vše krátce promíchejte a poté intenzivně pomocí kuchyňského robotu několik minut hněťte.
  9. V mezidobě do těsta postupně přidávejte mléko.
  10. Nakonec krátce vmíchejte směs ovoce, rumu a mandlí.
  11. Přikryjte a nechte na teplém místě odpočívat asi 30 minut.
  12. Předehřejte troubu na 200 °C.
  13. Těsto znovu prohněťte a rozdělte na dva stejné díly na dvě štoly.
  14. Z obou částí těsta vytvarujte podlouhlé bochníky.
  15. Pomocí válečku na těsto rozválejte první část těsta mírně naplocho.
  16. Těsto přeložte a vytvarujte štolu do požadovaného tvaru.
  17. Plech pokryjte alobalem a poté pečicím papírem.
  18. Štolu umístěte na plech a nechte ji ještě 30 minut kynout.
  19. Následně snižte teplotu trouby na 160 °C a vložte dovnitř štolu.
  20. Pečte asi 45-50 minut.
  21. Pokud se vám zdá, že štola během pečení příliš tmavne, překryjte ji alobalem.
  22. Ještě hořkou štolu po upečení potřete horkým rozpuštěným máslem.
  23. Po vychladnutí potřete štolu máslem ještě jednou a hustě posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční kynutý moučník plný mandlí, rozinek, kandovaného ovoce a koření s cukrovou polevou.
zdroj: einfachbacken.de

K svátkům samozřejmě patří nejen recepty na vánoční štolu, ale také na vánočku. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.