Tato varianta je tak chutná, že ingredience v receptu jsou rovnou uvedeny tak, abyste z něj připravili dva kusy tohoto tradičního vánočního pečiva.
Ingredience:
- 850 g polohrubé mouky
- 42 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 300 g rozinek
- 2 vejce
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g kandované citronové kůry
- 100 g nasekaných mandlí
- 125 ml rumu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 čajová lžička citronové kůry
- špetka soli
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
Na potření
- 75 g másla
- 150 g moučkového cukru
Postup:
- Smíchejte rozinky, citronovou kůru, kandovanou pomerančovou kůru a kandovanou citronovou kůru s rumem a nasekanými mandlemi. Nechte louhovat nejméně hodinu.
- Prosátou mouku nasypte do mísy a prsty udělejte malý důlek.
- Do důlku rozdrobte droždí.
- Mléko krátce zahřejte a droždí následně zalijte asi dvěma lžícemi vlažného mléka.
- Přidejte špetku cukru a směs v důlku krátce promíchejte. Navrch nasypte trochu mouky.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 15-20 minut.
- Do mouky následně přidejte na malé kousky nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření.
- Nejprve vše krátce promíchejte a poté intenzivně pomocí kuchyňského robotu několik minut hněťte.
- V mezidobě do těsta postupně přidávejte mléko.
- Nakonec krátce vmíchejte směs ovoce, rumu a mandlí.
- Přikryjte a nechte na teplém místě odpočívat asi 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto znovu prohněťte a rozdělte na dva stejné díly na dvě štoly.
- Z obou částí těsta vytvarujte podlouhlé bochníky.
- Pomocí válečku na těsto rozválejte první část těsta mírně naplocho.
- Těsto přeložte a vytvarujte štolu do požadovaného tvaru.
- Plech pokryjte alobalem a poté pečicím papírem.
- Štolu umístěte na plech a nechte ji ještě 30 minut kynout.
- Následně snižte teplotu trouby na 160 °C a vložte dovnitř štolu.
- Pečte asi 45-50 minut.
- Pokud se vám zdá, že štola během pečení příliš tmavne, překryjte ji alobalem.
- Ještě hořkou štolu po upečení potřete horkým rozpuštěným máslem.
- Po vychladnutí potřete štolu máslem ještě jednou a hustě posypejte moučkovým cukrem.
K svátkům samozřejmě patří nejen recepty na vánoční štolu, ale také na vánočku. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami!