I když většinou se tato vánoční pochoutka připravuje z čerstvého droždí, existují i varianty s práškem do pečiva. Tento recept je toho dokladem.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g tvarohu
- 200 g másla
- 180 g cukru
- 120 g nasekaných mandlí
- 2 vejce
- 100 g rozinek
- 50 g kandované citronové kůry
- 50 g kandované pomerančové kůry
- špetka kardamomu
- špetka muškátového oříšku
- malé množství rumu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
Na potření
- 60 g rozpuštěného másla
- 4 PL moučkového cukru
Postup:
- Nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Poté směs smíchejte s kořením, rumem, vejci, máslem a tvarohem a ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto.
- Vmíchejte kandované ovoce.
- Těsto vytvarujte do tvaru štoly.
- Předehřejte troubu na 175°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vánoční štola se peče přibližně po dobu 60 minut.
- Ještě horkou ji následně potřete rozpuštěným máslem a hustě posypte moučkovým cukrem.
Patříte mezi milovníky mandlí? Využijte je kromě štoly také při přípravě mandlového vánočního cukroví!