Původně se tato pochoutka připravovala pouze ze tří ingrediencí, v dnešní době ale dáváme přednost bohatosti chutí i vůní, které jí dají právě rozmanité suroviny.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- vanilkový cukr
- několik PL rumu
- 42 g droždí
- špetka soli
Na potření
- 75 g másla
- 150 g moučkového cukru
Postup:
- Jako první krok smíchejte všechny sypké suroviny.
- Přidejte nadrobené droždí, měkké máslo a ostatní suroviny kromě vanilkového cukru.
- Vše důkladně promíchejte.
- Vypracované těsto překryjte čistou utěrkou a nechte alespoň dvě hodiny kynout na teplém místě.
- Poté těsto ještě jednou pořádně propracujte a nechte ještě dalších 30 minut kynut.
- Po kynutí vytvarujte těsto do podlouhlého bochníku a položte ho na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečte v troubě předehřáté na 160° C přibližně 40 – 50 minut.
- Během pečení si připravte trochu rozpuštěného másla, které smíchejte s vanilkovým cukrem.
- Po vytažení z trouby připravenou směsí štolu potřete máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Rum můžete použít nejen k namočení kandovaného ovoce, rozinek a mandlí, ale také při přípravě rozmanitých druhů rumového vánočního pečiva.