Tradiční kynutá vánoční štola

Tradiční kynutá vánoční štola

Původně se tato pochoutka připravovala pouze ze tří ingrediencí, v dnešní době ale dáváme přednost bohatosti chutí i vůní, které jí dají právě rozmanité suroviny.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukr
  • několik PL rumu
  • 42 g droždí
  • špetka soli

Na potření

  • 75 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Jako první krok smíchejte všechny sypké suroviny.
  2. Přidejte nadrobené droždí, měkké máslo a ostatní suroviny kromě vanilkového cukru.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Vypracované těsto překryjte čistou utěrkou a nechte alespoň dvě hodiny kynout na teplém místě.
  5. Poté těsto ještě jednou pořádně propracujte a nechte ještě dalších 30 minut kynut.
  6. Po kynutí vytvarujte těsto do podlouhlého bochníku a položte ho na pečicím papírem vyložený plech.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 160° C přibližně 40 – 50 minut.
  8. Během pečení si připravte trochu rozpuštěného másla, které smíchejte s vanilkovým cukrem.
  9. Po vytažení z trouby připravenou směsí štolu potřete máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Kynutá štola servírovaná na dřevěném prknýnku.
zdroj: schoenesleben.ch

Rum můžete použít nejen k namočení kandovaného ovoce, rozinek a mandlí, ale také při přípravě rozmanitých druhů rumového vánočního pečiva.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.