Máslová štola

Máslová štola
Příprava: 30 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 1

Ne každý recept musí kromě másla obsahovat i tvaroh.

Ingredience:

  • 500 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru
  • 175 ml mléka
  • 150 g rozinek
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 42 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička kardamomu
  • 70 ml rumu

Na potření

  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka

Postup:

  1. Rozinky, mandle a kandovanou kůru dejte na několik hodin namočit do rumu.
  2. Nejdříve si připravte z droždí, mléka a mouky kvásek, který dejte na teplé místo vykynout.
  3. Mezitím si v míse smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a koření.
  4. Když kvásek vzejde, přidejte ho kdo mísy.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Do těsta nakonec vmíchejte směs mandlí, rozinek a kandované kůry.
  7. Těsto znovu zpracujte.
  8. Následně překryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě přibližně hodinu odležet.
  9. Po uplynutí této doby z těsta vytvořte štolu a dejte ji na plech s pečicím papírem.
  10. Opět nechte ještě 30 minut kynout.
  11. V mezidobě si předehřejte troubu na 180°C.
  12. Štolu pečte přibližně po dobu 70-75 minut.
  13. Ihned po upečení povrch štoly přetřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční pochoutka z másla, kandovaného ovoce, mandlí a rozinek.
zdroj: chefkoch.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.