Při přípravě pravé drážďanské verze je důležité dodržet uvedený poměr ingrediencí.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g rozinek
- 220 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 125 ml mléka
- 100 g pomerančové a citrónové kandované kůry
- 100 g mandlí
- 6 PL rumu
- 42 g čerstvého droždí
- špetka soli
Na potření
- 5 PL másla
- 5 PL moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup
- Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
- V míse smíchejte mouku, cukr, změklé máslo, sůl, mandle, rozinky a kandované ovoce, které jste předtím namočili v rumu.
- Přidejte vzešlý kvásek a těsto zadělejte.
- Vypracované těsto dejte na hodinu kynout na teplé místo.
- Poté vzniklé těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu propracujte a opět nechte hodinu odpočívat v teple.
- Následně z těsta vytvarujte tvar štoly.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Vánočná štolu dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočívat.
- Pečte přibližně 50-60 minut.
- Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.