Zdravá varianta klasické štoly

Zdravá varianta klasické štoly

Tato vánoční pochoutka se dá připravit i ve zdravější podobě, díky které se nemusíte obávat, že se každý kousek projeví na vaší postavě.

Ingredience:

  • 300 g mletých ovesných vloček nebo celozrnné mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 300 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g kokosového oleje
  • 6 PL  javorového sirupu
  • 4 PL  mandlového mléka
  • 200 g nasekaných mandlí
  • 80 g sušených meruněk
  • 50 g sušených brusinek
  • 3 PL amaretta
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička kardamomu 
  • 1 a 1/2 čajové lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Nakrájejte sušené meruňky a brusinky.
  3. Smíchejte je s nasekanými mandlemi a amarettem, dejte stranou.
  4. Ovesné vločky dejte do mísy s rýžovou moukou, mletými mandlemi, práškem do pečiva a jedlou sodou.
  5. Vmíchejte ke směsi koření a nastrouhanou citronovou kůru.
  6. Ve druhé míse vyšlehejte vejce s nízkotučným tvarohem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a mandlovým mlékem.
  7. Přidejte tekuté přísady do mísy s moukou a dobře promíchejte.
  8. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte v těsto.
  9. Poté vmíchejte mandle a sušené ovoce.
  10. Z těsta vytvarujte typický tvar bochníku.
  11. Položte na plech vyložený pečicím papírem
  12. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut.
  13. Když vánoční štola vychladne, můžete ji posypat malým množstvím moučkového cukru, aby získala klasický vzhled.
Zdravá štola z ovesných vloček, mandlí,  sušených brusinek a meruněk.
zdroj: foodlovin.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.