Hrnec plný zeleniny a masa, přesně to představuje tento recept na srbské rizoto, po kterém se budete olizovat ještě druhý den.
Ingredience:
- 1/2 hrnku oleje
- 1 200 g kuřecího nebo hovězího masa
- 10 – 12 cibulí
- 1 1/2 kg rajčat
- 1 středně velký lilek
- 1 zelená paprika
- 2 cukety
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na plátky
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek rýže
- Hrst petržele
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti (může být i čtyřbarevný či bílý)
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Maso nakrájíme na středně velké kostky, řapíkatý celer na menší kostičky.
- Rajčata pokrájíme na plátky spolu s očištěnou cibulí.
- Lilek i cuketu oloupeme a s paprikou rozkrájíme na stejné kousky, asi tak 1 x 1 cm.
- Do misky dáme olej, cibuli, lilek, zelenou papriku, cukety i celer a osolíme podle chuti.
- Vezmeme větší pekáč a budeme do něj vrstvit jednotlivé ingredience.
- Na dno dáme polovinu rajčat, polovinu zeleninové směsi a opepříme.
- Přidáme nakrájené maso a rozprostřeme po celé ploše.
- Maso přikryjeme druhou polovinou zeleniny, přisypeme nevařenou rýži a zbývající rajčata.
- Nakonec přelijeme vodou, zakryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 2 hodiny.
- Po uplynutí této doby sundáme alobal a ještě necháme 10 minut péct odkryté.
- Pak už stačí jen vyndat z trouby a servírovat.