Věřte, že tohle rizoto po srbsku si získá vaše srdce. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm vynikající. Jde o povedenou kombinaci vhodně zvolených surovin.
Ingredience:
- 250 g čerstvých lesních hub na plátky
- 3 hrnky vroucí vody
- 2 polévkové lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíci sádla)
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 1/2 hrnku rýže na rizoto
- 1 1/2 litru horkého kuřecího vývaru
- 3/4 hrnku čerstvého hrášku (může být i mražený)
- 1 lžíce neslaného másla
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Hrst čerstvé petrželky
- Parmazán nebo Grana Padano na posyp
Postup:
- Do velké pánve dáme rozehřát olej a přidáme na jemné kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na tenké plátky.
- Smažíme 3 – 4 minuty, dokud nebude cibule měkká a nezesklovatí.
- Houby nakrájíme na plátky a přihodíme do pánve. Osolíme, opepříme, přihodíme tymián a několik minut restujeme.
- Přisypeme rýži na rizoto, promícháme a minutu smažíme.
- Zalijeme 1/2 litrem kuřecího vývaru, zamícháme, přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu na střední stupeň.
- Vaříme tak dlouho, až se absorbuje veškerá tekutina. Poté přilijeme zbývající kuřecí vývar.
- Zamícháme a necháme vařit, dokud není rýže pěkně měkká, ale ne rozvařená.
- Nakonec přihodíme čerstvý hrášek a máslo, které necháme rozpustit.
- Podle potřeby ještě dosolíme či opepříme a můžeme servírovat ozdobené nakrájenou čerstvou petrželkou a posypané strouhaným sýrem.
Tip: Když budeme chtít použít sušené houby, namočíme je na 1 hodinu před vařením do teplé vody. Poté je scedíme, ale vodu si dáme stranou a přilijeme do rizota místo 1/2 litru kuřecího vývaru.