Pokud si chcete připravit báječný moučník, který je až směšně jednoduchý, vyzkoušejte tento dort z červené řepy. Nabitý zdravou zeleninou, luxusně vypadající a zároveň chuťově vynikající bude hřeb každého večírku.
Ingredience
Na dort:
- 75 g polovin vlašských ořechů, nakrájených nahrubo
- 200 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 250 g napůl uvařené červené řepy, oloupané a nahrubo nastrouhané
- jemně nastrouhaná kůra z 1 velké pomeranče
- 100 g zázvoru, jemně nasekaného
- 2 velká vejce
- 60 g zakysané smetany
- 125 ml slunečnicového oleje
- 1 velká tableta vitaminu C
Na polevu:
- 150 g krémového sýra pokojové teploty
- 60 g moučkového cukru, prosátého
- 70 ml smetany De Luxe
- 20 ml čerstvé zázvorové šťávy
Na ozdobu:
- jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- pár hrstí lyofilizovaných malin
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte a vyložte pečícím papírem 20 cm kulatou dortovou formou.
- Nasekané vlašské ořechy vložte do těžké pánve na sporák a na mírném ohni několik minut opražte.
- Odložte stranou.
- Mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl dejte do velké mísy a metličkou míchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte červenou řepu, pomerančovou kůru, vlašské ořechy a zázvor, ale ještě nemíchejte.
- Do samostatné malé misky dejte vejce a zakysanou smetanu a prošlehejte.
- Přidejte olej, drcený vitamín a znovu prošlehejte.
- Tekutinu zalijte směsí červené řepy a mouky a pomocí velké špachtle důkladně promíchejte.
- Směs těsta nalijte do dortové formy – měla by se víceméně sama vyrovnat – a pečte uprostřed trouby 50 – 55 minut.
- Vyzkoušejte, zda je dort hotový tím, že do něj vložíte špejli, která má vyjít čistá.
- Před vyjmutím z formy dort vyjměte z trouby a položte na mřížku na 30 minut.
- Zatímco dort chladne, můžete na něj položit pečící papír, který udrží dort vlhký.
- Připravte si polevu.
- Vložte krémový sýr do mísy elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte zhruba 10 sekund, aby byl hladký.
- Přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude dobře zapracován.
- Přidejte smetanu a šlehejte asi 1 minutu – šlehání ve smetaně zajistí, že poleva zhoustne a bude hladká.
- Přidejte zázvorovou šťávu (nebo zázvorový sirup) a šlehejte jen několik sekund, dokud se vše nespojí.
- Špachtlí rozetřete polevu na vršek dortu.
- Vršek můžete ozdobit trochou pomerančové kůry nebo lyofilizovanými malinami a podávejte.
Inspirujte se našimi 12 recepty na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Máme slané i sladké varianty.