Sladká pečená řepa a extra panenský olivový olej dodávají této delikátní bábovce perfektní zemitost a chuť. Díky svým lehce sladkým tónům je tento moučník skvělý jako snídaně, ale i svačina nebo dezert.
Ingredience
- 570 g syrové řepy, ořezané, oloupané a nakrájené na kousky
- 360 ml extra panenského olivového oleje plus 2 polévkové lžíce a více na vymazání
- 1 a ½ čajové lžičky soli
- 450 g hladké mouky a více
- 240 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce citronové kůry plus 120 ml čerstvé citronové šťávy (ze 3 nebo 4 citronů)
- 5 vajec, rozšlehaných
- 300 g krystalového cukru
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Rozehřejte troubu na 200°C.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Promíchejte řepu se 2 lžícemi oleje a 1/2 lžičky soli a dejte na plech.
- Pečte do změknutí, cca 30 až 40 minut, a v polovině promíchejte.
- Řepu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí přendejte řepu do kuchyňského robotu a pulsujte, dokud z ní nebude pyré.
- Dejte pyré do střední misky.
- Snižte teplotu trouby na 160°C.
- Vnitřek 25 cm formy na bábovku vymažte olejem, vysypte moukou, poté formu otočte nad dřezem a jemným poklepáním odstraňte přebytečnou mouku.
- Dejte stranou.
- V jiné střední míse smíchejte mléko, citronovou kůru a šťávu a nechte 1 až 2 minuty odležet, dokud se nesrazí.
- Přidejte vejce a zašlehejte, poté zašlehejte zbývající 1 a 1/2 šálku oleje a dejte stranou.
- 3 a 1/2 šálku mouky prosejte s krystalovým cukrem, práškem do pečiva, sodou a zbylou 1 lžičkou soli do velké mísy a prošlehejte.
- Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj mokré přísady, pokračujte ve šlehání, počínaje středem a pohybem směrem ven, dokud se vše nespojí.
- Přendejte 2 šálky těsta do mísy s vychladlým řepovým pyré a jemně jej vmíchejte, dokud se nespojí.
- Nalijte asi polovinu obyčejného těsta do připravené formy.
- Dále nalijte polovinu řepového těsta a poté polovinu zbývajícího těsta. Navrch dejte další vrstvu zbylého těsta s řepou, pak finální vrstvu zbylého těsta bez řepy.
- Pečte, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté, 50 až 60 minut.
- Vyjměte bábovku z trouby, uvolněte ji z okrajů formy pomocí nože na máslo a nechte 5 minut vychladnout.
- Opatrně bábovku otočte na servírovací tác, aby zcela vychladla.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.