Olejová bábovka s řepou

Olejová bábovka s řepou
Příprava: 50 minut Vaření: 120 minut Počet porcí: 8

Sladká pečená řepa a extra panenský olivový olej dodávají této delikátní bábovce perfektní zemitost a chuť. Díky svým lehce sladkým tónům je tento moučník skvělý jako snídaně, ale i svačina nebo dezert.

Ingredience

  • 570 g syrové řepy, ořezané, oloupané a nakrájené na kousky
  • 360 ml extra panenského olivového oleje plus 2 polévkové lžíce a více na vymazání
  • 1 a ½ čajové lžičky soli
  • 450 g hladké mouky a více
  • 240 ml plnotučného mléka
  • 1 polévková lžíce citronové kůry plus 120 ml čerstvé citronové šťávy (ze 3 nebo 4 citronů)
  • 5 vajec, rozšlehaných
  • 300 g krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • moučkový cukr na poprášení

Postup                                       

  1. Rozehřejte troubu na 200°C.
  2. Plech vyložte pečícím papírem.
  3. Promíchejte řepu se 2 lžícemi oleje a 1/2 lžičky soli a dejte na plech.
  4. Pečte do změknutí, cca 30 až 40 minut, a v polovině promíchejte.
  5. Řepu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Po vychladnutí přendejte řepu do kuchyňského robotu a pulsujte, dokud z ní nebude pyré.
  7. Dejte pyré do střední misky.
  8. Snižte teplotu trouby na 160°C.
  9. Vnitřek 25 cm formy na bábovku vymažte olejem, vysypte moukou, poté formu otočte nad dřezem a jemným poklepáním odstraňte přebytečnou mouku.
  10. Dejte stranou.
  11. V jiné střední míse smíchejte mléko, citronovou kůru a šťávu a nechte 1 až 2 minuty odležet, dokud se nesrazí.
  12. Přidejte vejce a zašlehejte, poté zašlehejte zbývající 1 a 1/2 šálku oleje a dejte stranou.
  13. 3 a 1/2 šálku mouky prosejte s krystalovým cukrem, práškem do pečiva, sodou a zbylou 1 lžičkou soli do velké mísy a prošlehejte.
  14. Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj mokré přísady, pokračujte ve šlehání, počínaje středem a pohybem směrem ven, dokud se vše nespojí.
  15. Přendejte 2 šálky těsta do mísy s vychladlým řepovým pyré a jemně jej vmíchejte, dokud se nespojí.
  16. Nalijte asi polovinu obyčejného těsta do připravené formy.
  17. Dále nalijte polovinu řepového těsta a poté polovinu zbývajícího těsta. Navrch dejte další vrstvu zbylého těsta s řepou, pak finální vrstvu zbylého těsta bez řepy.
  18. Pečte, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté, 50 až 60 minut.
  19. Vyjměte bábovku z trouby, uvolněte ji z okrajů formy pomocí nože na máslo a nechte 5 minut vychladnout.
  20. Opatrně bábovku otočte na servírovací tác, aby zcela vychladla.
  21. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Bábovka z olivového oleje s červenou řepou servírovaná na talíři a posypaná moučkovým cukrem.
cooking.nytimes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.