Vláčný makovec

Vláčný makovec

Tenhle makový koláč je úžasně vláčný, dokonale sladký, a hlavně rychle připravený. Když ještě své dílo zakončíme luxusní glazurou, bude se každé sousto na jazyku jen rozplývat.

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce máku

Na glazuru:

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V malé misce smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a zatím odložíme na stranu.
  • Do velké mísy dáme cukr, slunečnicový olej, mléko, vanilkový extrakt, vejce a důkladně promícháme, aby byla směs hladká.
  • Přisypeme suché přísady a znovu zamícháme, ať se všechny suroviny propojí. Nakonec vmícháme mák.
  • Hotové těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 až 35 minut.
  • Upečený makovec vyjmeme z trouby a odložíme na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme 40 minut chladnout.
  • Poté opatrně zajedeme nožem za okraj formy a buchtu jemně uvolníme od stěn.
  • Po 40 minutách můžeme dort opatrně vyjmout a nechat zcela vychladnout.
  • Mezitím nasypeme do menší misky moučkový cukr, zalijeme vanilkovým extraktem, mlékem a mícháme, dokud není glazura krásně hladká a jemná-
  • Přelijeme makovec glazurou a počkáme, až cca za 60 minut nezatuhne. Nedáváme do lednice, stačí, když bude odpočívat při pokojové teplotě.
  • Pak už stačí jen nakrájet a můžeme servírovat.
Luxusní makový dort vláčné chuti a jemné konzistence..
Zdroj: https://joyfoodsunshine.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.