Litá maková buchta s pomerančovou kůrou

Litá maková buchta s pomerančovou kůrou

Tento vláčný makovec zaujme svou příchutí citrusů, máku a vanilky. Potěší vaše chuťové pohárky a poslouží jako moučník ke snídani či odpolední kávě.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 kostka změklého čerstvého neslaného másla
  • 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce jemně strouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce máku
  • 1 hrnek zakysané smetany

Na polevu:

  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší pekáček vyložíme pečícím papírem.
  • V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Do nádoby mixéru dáme vejce, cukr a důkladně našleháme na nejvyšší rychlost, aby byla směs hustá, vybledlá a nadýchaná.
  • Přisypeme mouku a promícháme. Přihodíme máslo, pomerančovou kůru, mák, vanilkový extrakt a šleháme asi 1 minutu.
  • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Hotové těsto vlijeme do pekáče a vyhladíme povrch pomocí stěrky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 – 40 minut. Špejlí zkontrolujeme střed buchty, jestli je dobře propečená.
  • Vyjmeme z trouby a necháme v pekáči odpočívat asi 15 minut. Poté využijeme pečící papír a přeneseme buchtu z pekáče na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Nakonec důkladně našleháme moučkový cukr s máslem a pomerančovým džusem.
  • Šleháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
  • Rozprostřeme na vychladlou buchtu, uhladíme a posypeme mákem.
  • Počkáme, až poleva zatuhne, teprve potom nakrájíme a servírujeme.
Hrnkový makovec s luxusní polevou.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.